Waarom we meer over (hoge) werkdruk moeten praten

‘Hoe gaat het met je?’, vraag je aan een oud-collega die je voor het eerst in twee maanden spreekt. ‘Druk, erg druk!’, is het antwoord. Dat zei je vorige keer ook al, denk je bij jezelf. Het lijkt wel alsof iedereen altijd maar druk is. Een beetje drukte kan hartstikke goed zijn. Maar welke risico’s loop je als je altijd (te) druk bent met je werk? In deze blog vertellen we waarom we stil moeten staan bij hoge werkdruk en wat het met je doet.

Druk of té druk?

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is werkdruk meer dan alleen maar druk zijn met je werk. Pas bij een structurele disbalans tussen de werkbelasting die je ervaart en die je aankunt, spreek je van werkdruk. Bijvoorbeeld wanneer je verdrinkt in de hoeveelheid werk, of te weinig tijd hebt.

De laatste jaren neemt de werkdruk overal toe. Te weinig personeel voor te veel werk en te krappe deadlines. Daar lijdt niet alleen de kwaliteit van het werk onder, maar ook jouw mentale en fysieke toestand. Dat is zorgelijk. Met name omdat hoge werkdruk vaak lastig te bespreken is met je werkgever, omdat de definitie ervan voor iedereen anders is.

Hoe ben ik hier beland?

Werkdruk kan worden versterkt door je thuissituatie, maar ontstaat vaak door bepaalde werkomstandigheden. Iedereen ervaart dat anders: wat voor de één stressen is, kan voor de ander voelen als een fijne uitdaging. Dat maakt het zo’n lastig probleem. In het algemeen zijn er drie factoren die kunnen zorgen voor verhoogde werkdruk:

  • Omgeving: collegialiteit, sociale steun van leidinggevenden en collega’s of waardering van externen – of het gebrek daaraan.
  • Werkbelasting: de inhoud van het werk, omvang van het werkaanbod en beschikbare tijd. Denk hierbij ook aan een slechte werkplek of lastige klanten.
  • Regelvermogen van de organisatie: factoren die de werklast verzwaren, zoals slechte planningen, onvoldoende werkafstemming of een gebrek aan een goed opleidingsbeleid.

Wat te doen tegen hoge werkdruk?

Het allerbelangrijkste is duidelijk communiceren. Wanneer je merkt dat je je werk niet meer kunt bolwerken en de kwaliteit achteruitgaat, moet je dit zo snel mogelijk aangeven. Zeker als je gemoedstoestand of energielevel eronder lijden. Geef aan wat wél goed gaat en wat niet. Als jij niets aangeeft, weet je werkgever niet dat je ergens mee zit. En voor je werkgever is het ook belangrijk dat jij goed op je plek zit. Ga samen op zoek naar een manier om jouw werkdruk te verlagen. In dit artikel vertellen we je hoe je de rust in je werkleven terugbrengt.

Hulp nodig?

Wil je hier eens met iemand over sparren? Of ben je op zoek naar praktische handvaten en tips? Ga in gesprek met een van onze coaches. Leuk en leerzaam om te doen en het kost je niets! Zo werk jij aan een succesvolle toekomst vol werkgeluk.
Powered by De Unie