Rust in je hoofd, is rust op de werkvloer

Lange werkdagen, een overvolle agenda en de telefoon roodgloeiend? Druk-druk-druk als je bent, blijven die to-dolijstjes door je hoofd spoken. Oók tijdens je pauze, weekend en vakantie. Een ding is zeker: je bent niet de enige, want één op de drie werknemers heeft last van werkdruk. Dat dit tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten kan leiden, weet alleen nog niet iedereen. In dit artikel lees je hoe je stressklachten herkent, voorkomt én hoe je een goede rust-werkbalans creëert.

Lege batterij

Overbelasting, prestatiedruk of steeds opnieuw lastige klanten: het is een giftige cocktail die tot werkstress leidt. Houdt die stress te lang aan, dan heb je kans dat-ie zich ontwikkelt tot burn-outklachten, net als bij zo’n 17 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. En hoewel je misschien wel moe bent, wil je toch steeds goede service blijven bieden. Pauze komt wel als het werk af is. Niet gek ook, want taken uit handen geven zorgt vaak voor meer werk. Maar terwijl je onverminderd to-dolijstjes blijft afvinken, heb je niet door dat je batterij genadeloos leegloopt.

Knelpunt herkennen

Even stilstaan en het professionele slagveld overzien is belangrijker dan je misschien denkt: alleen dán kun je naar je lichaam luisteren. Stress kan zich op talloze manieren in je lijf manifesteren, maar je moet ’t wel opmerken. Denk aan die diepe vermoeidheid die maar blijft aanhouden – ja, ook ná je vakantie. Sta je met hartkloppingen achter de kassa en kom je thuis met hoofdpijn? Je lichaam vertelt je dat het even genoeg is. Maar ook geestelijk kun je allerlei klachten krijgen: een slechte concentratie of onverschilligheid als ’t op je taken aankomt, bijvoorbeeld. Of een hyper-emotionele reactie op een onschuldige discussie met een collega.

Telefoon uit, laptop dicht

Om te herstellen van je burn-outklachten – of beter nog: ze voorkomen – hoef je maar één ingrediënt aan de cocktail toe te voegen: rust. Maar even pauze of vakantie nemen, betekent niet automatisch dat je je batterij weer oplaadt. Zeker niet als je in totale relax-modus toch nog over de afgelopen werkweek zit te tobben. Om echt uit te rusten, heb je even totale afstand van je baan nodig. Sluit je dus volledig af van je werk. Zakelijke telefoontjes of mail? Geen idee, want al je apparaten staan uit. Hardnekkige ‘ik-moet-nog’-gedachten? Negeren en direct iets leuks gaan doen. Het enige wat jij moet, is het gevoel hebben dat niets moet.

Actief ontspannen

Is op de bank hangen niets voor jou? Door te bewegen, verhoog je meteen je weerbaarheid tegen stress. Dagelijks twintig minuten door de natuur wandelen zorgt er al voor dat je spanning afneemt. Niet gek, want als je lichaam het even van je hoofd overneemt, krijgen die piekergedachten ineens geen kans meer. Intensiever sporten mag natuurlijk ook, maar je hoeft heus niet gelijk voor de marathon te trainen. Juist als je regelmatig en niet té inspannend beweegt, keert je energie vaak vanzelf terug.

Bovendien kun je tijdens de werkdag ook proberen te ontspannen door tussendoor steeds een minipauze te nemen. Een drukke koopzondag en te weinig personeel? Neem tussen alle hectiek door even de tijd om bewust op je ademhaling te letten. Door vanuit je buik te ademen, zakt je hartslag en reageer je ineens een stuk rustiger op een ongeduldige klant. Het lijkt misschien iets kleins, maar tijdens een lange werkdag helpen die simpele ademhalingsoefeningen om een piek in je stresslevel te voorkomen.

Agendapunt voor morgen

In plaats van je werkstress te verlagen, is het natuurlijk het best om de oorzaak van die stress weg te nemen. Bedenk bijvoorbeeld eens wat er nodig is om de werkdruk te verminderen. Voor een relaxte werkdag is je eigen tijdsindeling bijvoorbeeld een must: zo beslis je zelf wanneer je een break nodig hebt. Merk je dat die pauzes er toch steeds bij inschieten door lange rijen achter de kassa, of een winkel vol klanten? Wacht dan niet te lang en vraag een gesprek met je leidinggevende aan. Samen bespreken jullie wat er nodig is voor jouw ideale balans.

Hulp nodig?

Wil je hier eens met iemand over sparren? Of ben je op zoek naar praktische handvaten en tips? Ga in gesprek met een van onze coaches. Leuk en leerzaam om te doen en het kost je niets! Zo werk jij aan een succesvolle toekomst vol werkgeluk. 
Powered by De Unie