‘Soms moet iemand je aansporen om iets te dóen’

Hoewel Martijn het naar zijn zin heeft in de textielbranche, merkte hij dat hij behoefte had aan iets nieuws. Maar hoe pak je dat aan? Hij besloot zich in te schrijven voor een traject via Jouw Talent in de Winkel en ging met zijn coach Barbara op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Hij vertelt over dit traject en wat het hem tot nu toe heeft opgeleverd.

‘Ik werk al dertien jaar in de mode. Ik ben account- en productmanager bij een kledinggroothandel, maar eigenlijk zoek ik meer afwisseling in m’n werk. Mijn werk draait nu meer om administratie en klantbeheer en minder om creativiteit. Ik mis het om echt met nieuwe producten bezig te zijn.’

Van idee naar plan

‘Toen ik Jouw Talent in de Winkel ontdekte, was ik direct enthousiast. Het leek me een mooie kans om met een frisse blik te kijken waar ik sta en hoe ik verder kan. Ik wist zeker dat ik in de retail wilde blijven, ik wilde alleen een andere functie. Ik had honderden ideeën over wat ik zou kunnen doen, maar kwam in mijn eentje niet tot een duidelijk plan. Daar heeft Barbara me ontzettend mee geholpen.’ 

Herkenbare resultaten

‘We begonnen met online vragenlijsten, waaronder een persoonlijkheidstest en arbeidsmarktscan. Ik vind ontzettend veel dingen leuk, dus daar kwam weinig concreets uit. Barbara merkte direct op dat ik breed geïnteresseerd ben. Ook de resultaten van de persoonlijkheidstest waren erg herkenbaar. Hier bleek bijvoorbeeld uit dat ik snel verveeld ben als een baan niet afwisselend genoeg is.’

Een duwtje in de rug…

‘Later in het traject kreeg ik de opdracht om aan mensen in mijn omgeving te vragen hoe ze mij zien. Dat vond ik best spannend, want ik zou normaal gesproken niet expliciet aan vrienden of kennissen vragen wat ze eigenlijk over me denken. Eigenlijk was dit heel leuk om te doen, omdat hier ook veel herkenbare dingen uit kwamen. Dat gaf me de bevestiging die ik nodig heb om op mezelf te vertrouwen.’

… en een sprong in het diepe

‘Ik heb vooral gemerkt dat ik prima weet wat ik wil en kan, maar toch bang ben om er echt iets mee te doen. Zo denk ik er al heel lang over na om een eigen bedrijf op te zetten. Barbara heeft me aangemoedigd om de stap te zetten, dus ik heb me onlangs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zo kan ik in de textielbranche blijven werken, maar wel uiteenlopende klussen aannemen en zo de afwisseling opzoeken die ik nodig heb.’ 

‘Wat ik zo leuk vond aan de gesprekken met Barbara? Ze zegt wat je diep vanbinnen wel weet, maar misschien niet wil horen. Soms heb je iemand nodig die je aanspoort om iets gewoon te doen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’

Net als Martijn een switch maken? De loopbaancoaches van Jouw Talent in de Winkel staan voor je klaar.  

‘Martijn is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bij ons bekend.’

Powered by De Unie