‘Op papier had ik een perfecte baan, maar vanbinnen stoeide ik enorm’

Een goede baan, dure auto, mooi pak en strakke schoenen: Sjoerd had het allemaal. En tóch was hij niet gelukkig. Hij besloot z’n baan als accountmanager bij een consultancy op te zeggen, en samen met coach Belinda op zoek te gaan naar zijn drijfveren.

‘Jaren werkte ik in een snelle, harde wereld. Ik zat enorm in een bubbel. Mooie kleding, luxe etentjes met klanten, een dikke auto van de zaak – op papier had ik de perfecte baan. Toch voelde ik me helemaal niet gelukkig.’

Pas op de plaats

‘Ik vond de sfeer op de werkvloer niet prettig, mijn collega’s stonden vaak onder enorme druk en steeds meer mensen om me heen vielen uit met burn-outklachten. De lockdown bleek voor mij hét moment om eens na te denken over wat ik nou echt wil. Doordat ik jaren in zo’n snelle wereld werkte, vergat ik dat soms. Toen ineens alles tot stilstand kwam, besefte ik dat er méér is dan alleen maar werk.’

Mijn ideale werkdag

‘Ik besloot m’n baan op te zeggen en me aan te melden voor een coachingstraject. Ik was benieuwd of de retail misschien een interessante branche voor me zou zijn. Zo kwam ik in contact met mijn coach Belinda. Tijdens de vier sessies hebben we veel gepraat en deden we een hoop oefeningen. Zo moest ik m’n ideale werkdag omschrijven, zónder daarbij m’n verstand te gebruiken en rationeel te denken. Belinda daagde me uit om dat allemaal los te laten – alleen dan ontdek je wat je echt wilt.’

Gevoelig voor status

‘We kwamen erachter dat ik te veel bezig was met status. Belinda leerde me om niet te kijken naar het ‘plaatje’, maar te focussen op m’n echte dromen. En vooral om geen baan aan te nemen waar ik ongelukkig van word. Ik ben pas 38 jaar, ik moet misschien nog wel dertig jaar werken. Dat is lang, hoor!’

‘Ook legde ze uit dat ik niet meteen mijn droombaan hoef te vinden. Voor nu is het belangrijk om gewoon lekker aan de slag te gaan. En als het niks is, c’est la vie, dan kijk ik weer verder. Ik had vroeger een heel andere mindset. Ik wilde altijd de allerbeste baan bij een toonaangevende corporate. Ik wilde heel hard werken en het liefst minstens tien jaar in dienst blijven. Maar dat brengt ook veel druk met zich mee.’

Echt Sjoerd

‘Dus nu is het een kwestie van oriënteren, gesprekken aangaan, ontdekken wat me leuk lijkt. Ik kijk vooral naar managementfuncties binnen de retail – deze wereld past denk ik beter bij me. In ieder geval ben ik er weer klaar voor om op de werkvloer te staan. Ik moét – oh, dat woord mag ik van Belinda niet meer gebruiken – ik wíl weer aan de slag. Ik heb er zin in.’

Ook meer werkgeluk? De ervaren loopbaancoaches van Jouw Talent in de Winkel helpen je graag.  

‘Sjoerd is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bij ons bekend.’

Powered by De Unie