Goede voornemens op de winkelvloer

Het jaar zit er alweer bijna op. Wat is het snel gegaan! Het lijkt wel alsof er elk jaar een aantal dagen worden afgesnoept. Over snoepen gesproken, 2024 staat voor de deur en dat begint (bijna) altijd met goede voornemens. Minder snoepen, meer bewegen, sparen en ga zo maar door. Daar is niks ergs aan, gewoon een positieve start van het nieuwe jaar! En een reflectiemoment. Wat had ik in 2023 anders kunnen doen en waar wil ik in het nieuwe jaar dus aan werken? En precies over dat laatste willen we het graag hebben; goede voornemens op het gebied van jouw werk!

Met een vliegende start het nieuwe jaar beginnen

De retailwereld ontwikkelt zich in een stroomversnelling. Het werken in de winkel is daarom anders dan een aantal jaar geleden. Sterker nog, misschien wel anders dan een aantal maanden geleden. Voor jou als winkelmedewerker staat werkplezier met stip op één. Althans, misschien nu nog niet, maar dat zou wel een mooi doel zijn, toch? Daarom is het belangrijk om te bedenken wat je daarvoor nodig hebt. Januari is een ideaal moment om dit te bespreken met je manager. Maar hoe kun je zo’n gesprek het beste aanpakken? Wij helpen je op weg met een aantal handige tips!

Zorg ervoor dat je concrete doelen en wensen hebt

Voordat je het gesprek met je manager aangaat, is het goed om voor jezelf helder te krijgen waar jij werkplezier uithaalt. Is dat bijvoorbeeld als je een tevreden klant hebt geholpen? Of wanneer je een tas vol items hebt verkocht? Of als je meer verantwoordelijkheid hebt? You name it. Wanneer je dit op een rijtje hebt, kun je de doelen en wensen concreet maken. Dus stel, je wil meer verantwoordelijkheid, bedenk dan eens wanneer je het gevoel hebt dat je dat meer krijgt. Is dat bijvoorbeeld wanneer je klachten mag afhandelen, de ‘kassa’ mag tellen of de winkel mag afsluiten? Of is jouw wens dat je meer zeggenschap wil over je rooster, maak dan concreet hoe je je werkgever je hierbij tegemoet kan komen. Last but not least, stel realistische doelen en wensen. De winkel afsluiten terwijl je er net een maand werkt, is niet heel erg realistisch. Geef dan bijvoorbeeld aan dat je aan dat het je leuk lijkt om halverwege het jaar een keer mee te kijken hoe de winkel afgesloten wordt. 

Neem initiatief en steek het gesprek positief in

Wij begrijpen dat het best spannend is om het gesprek met je manager aan te gaan. Maar neem vooral het initiatief. De meeste leidinggevenden waarderen dit enorm. Een goed begin is het halve werk! Naast dat jij gelukkiger wordt van meer werkplezier, wordt je manager dat ook. Jij staat dan namelijk vrolijker in de winkel. Daarmee kan je het gesprek dus al heel positief insteken. Maar hoe breng jij jouw aandachtspunten dan zo aangenaam mogelijk op je manager over? Deze drie stappen zijn essentieel: geef aan wat je goed vindt gaan, benoem dan wat je anders wil en/of waar je aan wil werken en sluit dan vervolgens positief af. Succes gegarandeerd!

Zo houd je goede voornemens écht vol

Goed punt, als je het ons vraagt! Wanneer je je doelen en wensen meetbaar en tijdsgebonden maakt, zorg je ervoor dat je een stok achter de (winkel)deur hebt😉. Je weet dan namelijk waar je naar toe werkt. Maak dan ook gelijk afspraken voor het vervolg en plan tussentijdse gesprekken in om de voortgang bij te houden. Zo blijven je goede voornemens het hele jaar in beeld. 

Surprise! Gratis coaching bij Jouw Talent In De Winkel

Wil jij ook werken aan je werkgeluk, maar vind je het gesprek aangaan met je leidinggevende nog een stap te ver? Of heb je wat hulp nodig om te onderzoeken wat jouw doelen en wensen eigenlijk zijn? Jouwtalentindewinkel.nl is een fantastisch initiatief van vakorganisatie De Unie waarbij onze coaches je handvaten geven om je werkgeluk te stimuleren. Speciaal voor medewerkers in de Retail Non-Food is dit aanbod volledig gratis! Je kunt rekenen op een team van ervaren en professionele coaches die jou persoonlijk begeleiden bij het ontdekken van jouw talenten, vaardigheden en passies. Met veel plezier en professionaliteit helpen ze jou om met een glimlach aan het werk te zijn én blijven. Neem hier een kijkje voor meer informatie. Beter kan het jaar niet beginnen, toch?! Maak er wat sprankelends van!

Powered by De Unie