‘Ik heb eindelijk mijn creativiteit weer terug’

Stel: je bent afgestudeerd en hebt vervolgens geen idee what’s next. Dit overkwam Katja. Ze studeerde Lifestyle Transformation Design en raakte na een hobbelige afstudeerperiode de passie voor haar vak kwijt. Ze vluchtte in tijdelijke bijbanen en was steeds minder bezig met haar creativiteit. ‘Ik zat mezelf enorm in de weg. Dit moest en kon anders, dus ik besloot op zoek te gaan naar een loopbaancoach.’

Zo gepiept

‘Mijn aanmelding bij Jouw Talent in de Winkel was zo gepiept. Met twee klikken op de knop was alles geregeld. Nog geen uur later ontving ik een mail dat ik gekoppeld was aan een loopbaancoach, met wie een gelijk een eerste sessie inplande. We hadden meteen een goede klik: ze was de kritische en nuchtere coach die ik op dat moment nodig had.’

Kleine stapjes

‘Tijdens onze gesprekken wist Anne mij te prikkelen. Wat ik fijn vond, is dat het helemaal niet ging om de werkende Katja. Het draaide juist om wie ik ben als persoon, en wat ik nodig heb om een geschikte baan te vinden. Anne liet me inzien dat ik niet altijd grote stappen hoef te zetten: ik kan ook klein beginnen. Zo ging ik aan de slag met verschillende, laagdrempelige oefeningen. Ik moest mijn omgeving bijvoorbeeld vragen naar mijn kwaliteiten en valkuilen, en Anne vroeg me om vacatures te verzamelen waar ik enthousiast van werd. Ik kreeg steeds meer inzicht in wat ik leuk vind én waar mijn talenten liggen. Langzaam vormde zich een concreet plan.’  

Aan de slag als stylist

‘Mijn volgende stap? Ik begin binnenkort met een versnelde opleiding tot interieurstylist. Ik wil graag als etaleur of decorateur in een winkel werken – bijvoorbeeld in een kledingzaak of boekhandel. Het is dan mijn taak om de artikelen mooi te presenteren en de etalages er aantrekkelijk uit te laten zien. Naast m’n opleiding ga ik werken in een schoenenwinkel, zodat ik al wat meer leer over de retail en het reilen en zeilen in deze branche. Ik mag zelfs m’n collega af en toe helpen met het inrichten van de etalage ­– zo leuk om te doen!’

Meer in balans

‘Ik ben nu een stuk relaxter en heb ik meer rust in mijn hoofd. Ik heb zelfs mijn creativiteit hervonden! Die was ik na m’n afstuderen namelijk helemaal kwijt. Het voelt alsof ik een stukje balans terug heb. M’n traject met Anne was echt een reflectiemoment. Ik zit veel beter in mijn vel en heb weer zin om aan de slag te gaan. Iets wat ik een paar maanden geleden nooit voor mogelijk had gehouden. Ik had dit eerder moeten doen. Kortom: ik raad het iedereen aan!’

Tijd voor een carrièreswitch? De loopbaancoaches van Jouw Talent in de Winkel helpen je graag op weg.

‘Katja is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij ons bekend.’

Powered by De Unie