Ik houd ervan om mensen te begeleiden ‘when shit hits the fan’

“Hoe gaat het vandaag met je?” is de eerste vraag die ik vaak stel aan de mensen die ik begeleid. De vraag kleiner maken naar vandaag maakt het meer behapbaar. Bijna dagelijks spreek ik mensen die midden in een reorganisatie zitten en dan kan er een wereld van verschil zitten tussen hoe het vorige week, gisteren en vandaag met je gaat. Je hoort er vaak over in het nieuws en bijna iedereen kent wel iemand die een reorganisatie heeft meegemaakt. Als je dan zelf boventallig wordt verklaard, betekent dit dat jouw functie ophoudt te bestaan binnen de organisatie. Dus je moet wat anders gaan doen. Je gaat dan door een proces en van tevoren weet je niet hoe dat voelt of er uit gaat zien. Je komt er doorheen, dat staat vast.

Dit proces noemen we transitie, een mooi woord voor overgang. In dit geval de overgang van je ene baan en werkomgeving naar de volgende. Bij de ene persoon gebeurt dit in een paar dagen, bij de ander duurt dit meer dan een jaar.

JE MOET HET ZELF DOEN MAAR JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR
Waarom ik dit werk zo graag doe? In het Engels zeggen ze dit zo mooi, ik houd ervan om mensen te begeleiden ‘when the shit hits the fan’. Je baan verliezen is voor de één een zegen, voor de ander een hel. Maar hoe fijn als er iemand naast je gaat staan en zegt “Je komt hier doorheen, hoe kan ik je ondersteunen?” En die rol past mij goed. Omdat ik dan kan werken vanuit de gedachte ‘je moet het zelf doen maar je staat er niet alleen voor’.

ALLES LIGT OPEN
Vaak hoor ik hele levensverhalen en alles wat er speelt op dit moment. Want je werk is vaak behoorlijk vervlochten met jou als persoon, je partner, je eventuele gezin, je woonplaats en nog veel meer. “Nu ligt alles open” is een veelgehoorde opmerking. Iemand die boventallig is verklaard, kan het gevoel krijgen dat alles weer mogelijk is. Een opleiding, een baan zoeken dichterbij huis met minder reistijd, minder uren per week werken. We gaan in gesprek hierover en bedenken opties en mogelijkheden.

LET THE PROCESS BE THE PROCESS
En na het verkennen gaan we het koppelen aan de realiteit. Wat wil je echt het allerliefste, wat is het belangrijkste voor je op dit moment? Wat is er mogelijk? Uitzoekwerk hoort hierbij. Dit is een proces. En bij het proces hoort ook dingen uitproberen. Soms kom je erachter dat een bepaalde richting toch niet is wat je hoopte. Goed dat je het dan geprobeerd hebt. Nu weet je het en kan je je andere opties verkennen.

STRIK EROMHEEN
Vaak hoor ik in deze fase dat het een stuk makkelijker gaat. Als je weet wat je niet wilt, wordt het nog duidelijker wat je wel wilt. Dan is er op een bepaald moment die gewenste baan! En zijn we aan het einde van dit proces gekomen. Een goede afronding van de oude situatie is belangrijk. Afscheid nemen van collega’s, het bedrijf. Zodat je op je laatste werkdag naar buiten kan lopen en denken ‘ik heb er een strik omheen gedaan.’

Om vervolgens met veel zin en energie op je nieuwe werkplek naar binnen te lopen.

Powered by De Unie