4 tips voor jouw werkgeluk

Goede voornemens hebben we allemaal. Gaan ze óók dit jaar weer lukken? Bij voornemens gaat het vooral om goede intentie. En die kun je óók hebben op werkgebied. Begin het jaar goed door tijdens het planningsgesprek met je werkgever stil te zijn bij jouw goede werkvoornemens en deze samen vast te leggen. Zo kun je aan het eind van 2022 terugkijken op wat je hebt bereikt. Of dit planningsgesprek nu plaatsvindt in real life of via een videogesprek: met deze 4 tips haal je er het meeste uit. 

Positief het nieuwe jaar in 

Wil je iets veranderen aan je huidige werksituatie? Dan kun je dit bespreken met je werkgever. Zorg ervoor dat je dit gesprek positief insteekt, bijvoorbeeld door aan te geven dat je meer uitdaging wilt of je graag zou specialiseren in een bepaalde taak. Een goed moment voor dit onderwerp? Het planningsgesprek. Dit gesprek over je doelstellingen voor het komende jaar vindt vaak plaats in januari en kan zowel digitaal als fysiek gevoerd worden. Wij hebben 4 handige tips voor je planningsgesprek op een rij gezet. 

Tip 1: Neem initiatief 

Bereid je planningsgesprek goed voor: het is namelijk niet alleen luisteren naar je werkgever, het is een tweerichtingsgesprek. Jij kunt óók zaken inbrengen. 

Tip 2: Ga na wat jíj wilt 

Bedenk van tevoren welke taken je nu uitvoert, of deze aansluiten bij je functie, of je iets wilt veranderen, hoe je je wilt ontwikkelen en hoe je dat denkt te bereiken. Want wat vind jij nu eigenlijk écht leuk om te doen? Een belangrijke vraag voor jouw eigen werkgeluk. 

Tip 3: Pak ’t serieus aan 

Leggen jullie de doelen voor 2022 vast? Zorg dan dat jullie deze formuleren volgens de SMART-methode: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Zo weet je precies naar welke concrete doelen je toe kunt werken. Maak bovendien gelijk afspraken voor het vervolg en plan tussentijdse gesprekken in om de voortgang bij te houden. Zo blijven je goede voornemens het hele jaar in beeld.  

Tip 4: Maak onderscheid tussen wat móet en wat kán 

Je kunt de ontwikkelafspraken vastleggen in een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Hierin houd je bij wat je wilt leren, en wat je móét leren om je werk goed te blijven doen. Denk aan ontwikkelafspraken als een opleiding of cursus, maar ook detachering op een andere afdeling of een vorm van coaching (krijgen of geven). Door een ontwikkelplan op te stellen, kun je de organisatie- en je eigen doelen op elkaar afstemmen. Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Maak samen met jouw coach een duidelijk plan voor de toekomst. Schrijf je nu gratis en vrijblijvend in voor jouw persoonlijke ontwikkeltraject.  

Meer weten 

Vragen over het planningsgesprek, de beste voorbereiding of jouw werkambities? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963. 

 

Powered by De Unie