Waar word je blij van?

Een vraag die voor veel mensen best lastig te beantwoorden is, zo blijkt uit de coachgesprekken die ik voer met mensen op de werkvloer. Eerlijkheidshalve heb ik de vraag zelf ook een lange tijd lastig gevonden. Want waar word ik eigenlijk blij van en hoe voelt het om blij te zijn?

Waarom is dit voor veel mensen een lastige vraag?

Zijn we in het ouder worden geluk niet gaan verwarren met comfort en/of zekerheid? Als kind ben je daar, als het goed is, niet mee bezig en voor kinderen lijkt het dan vaak logischer en makkelijker om daar antwoord op te geven. Een soort van tweede natuur, want kinderen doen vaak juist de dingen waar ze blij van worden.

Ik zie het ook terug, wanneer ik terugkijk op mijn zoon zijn basisschooltijd. Hij vond het daar niet altijd even leuk en ik herinner mij dan ook goed dat toen ik hem een keer vroeg hoe zijn dag was geweest, hij antwoordde ‘ik wil gewoon spelen, papa’.

Tja….gewoon spelen, hoe vanzelfsprekend is dit als kind. Terwijl naarmate we ouder worden – en dus ook bij mijn inmiddels 14-jarige zoon – het helemaal niet zo vanzelfsprekend meer is en het ook op momenten een lastige vraag kan zijn.

We worden ouder en er ontstaan verantwoordelijkheden waar je als kind niet mee van doen hebt dat spreekt voor zich. Maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we veel leuke dingen doen, waardoor we genoeg momenten van blijdschap ervaren.

Zelf merk ik dat ik als mens meer tot bloei kom als ik mezelf positief voed met gezonde, fijne en leuke dingen. Spelen voor volwassenen noem ik het, de volwassene zorgt voor de juiste omgeving, dat het veilig voelt en het innerlijk kind in ons beleeft plezier en speelt.

Is daar een specifiek recept voor?

Nee, volgens mij niet. Wel zijn er een aantal ingrediënten die daar richting in kunnen geven; wat kan ik doen om mezelf positief te voeden, de positieve kant op te bewegen en vooral weg te blijven bij het negatieve. Dit klinkt misschien vrij simpel, maar het heeft mij heel wat jaren gekost om mezelf bewust positief te voeden.

Om uit het (be)denken te stappen naar ‘hoe voelt het in m’n lichaam als ik dit of dat doe’. En dat is het bijzondere, je lichaam herkent het, voelt het en onthoudt het, als je de dingen doet waar je echt blij van wordt. Dit kan je niet bedenken, maar alleen maar voelen.

Wil jij ook eens gratis met een coach sparren? Klik hier om je aan te melden.

Coach Wouter Folmer

Ik ben Wouter Folmer en de rode draad in mijn leven is innerlijke ontwikkeling. Zowel privé als in mijn werk. Worden wie je echt bent, in het nu, vanuit zijn. Om zo vanuit een nieuw bewustzijn andere keuzes te maken, keuzes die gezonder, fijner en leuker zijn.

Powered by De Unie