Grip op je eigen toekomst realiseer je door balans in je eigen energie. Nieuwe stappen in je leven – kleine én grote – zet je pas als jouw energieniveau goed is. Nieuwsgierig hoe jij ervoor staat? Zet alvast de eerste stap met deze online check.
Vraag 1: Ik kan drie dingen opnoemen die mij op een werkdag een glimlach bezorgen
Mooi! Inzicht in wat voor jou je werk leuk maakt is een eerste stap. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van Nederland niet gelukkig is met hun werk. Mensen weten vaak wel wat ze leuk vinden, maar kunnen het niet altijd toepassen. Kun jij de dingen die jou een glimlach bezorgen ook toepassen in een andere omgeving? Goed om eens over na te denken.
Waarom zou je je kostbare tijd stoppen in iets waar je niet echt blij van wordt? Zonde toch? Voor nu lijkt dat wellicht prima, want je kunt op de automatische piloot veel bereiken. Haal je er wel voldoening uit en krijg je er voldoende energie van? Waarschijnlijk niet. Een verandering realiseren kost inspanning, maar kan je veel brengen. Durf zelf actie te nemen om na te denken over jouw werksituatie. Je bepaalt zelf het moment om je eigen zoektocht te starten.
Stel jezelf eens de vragen – Wat maakt mij blij? Wat heb ik te bieden? Daarna kun je gaan nadenken over een volgende stap: een goed plan maken en de juiste middelen inzetten om jouw loopbaan aan te pakken. Ook een gesprek met een coach kan je helpen.
Vraag 2: Ik heb een grote mate van zelfvertrouwen
Het is fijn zelfvertrouwen te hebben. Dat draagt bij aan je eigenwaarde en geeft vertrouwen in je eigen kunnen. Het bepaalt hoe je handelt in nieuwe situaties, je werkomgeving en hoe je met mensen omgaat. Dit geeft zekerheid. Ook al beschik je over een grote mate van zelfvertrouwen, er kunnen situaties zijn waarin je je toch minder vertrouwd voelt. Weet jij in welke situaties jij toch minder overtuigd handelt
Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Iedereen heeft behoefte aan een bepaalde mate van zelfvertrouwen. Het draagt bij aan je eigenwaarde en bepaalt voor een groot deel hoe je handelt in nieuwe situaties, je werkomgeving, hoe je met mensen omgaat en of je bereid bent flexibel in veranderingen te staan. Heb jij voor je zelf scherp waarom het je ontbreekt aan zelfvertrouwen en op welke momenten? Online zijn legio tests te vinden die jou inzicht kunnen verschaffen. Of praat eens met iemand die je vertrouwt of met een onafhankelijke coach. Het kan je echt verder helpen in de rest van je (werk)leven. Zie het als een steuntje in de rug.
Vraag 3: Ik weet goed waar ik plezier aan beleef
Het gekke is dat mensen vaak denken dat ze gelukkig worden van korte-termijnplezier, het geeft je meteen een lekker gevoel: een glas wijn drinken omdat je daar nu net zo’n zin in hebt, of die nieuwe gadget, omdat je het gewoon móet hebben. Veel onderzoek laat zien dat het tegenovergestelde waar is. We zijn creatieve wezens; willen iets maken, iets creëren. We willen bijvoorbeeld een product maken, een dienst leveren of bijdragen aan een groep, een bedrijf of de maatschappij. Het is belangrijk om te kijken wat jij wilt creëren en waar je aan bij wilt dragen. Dat geeft plezier op de langere termijn.
Er is vast wel iets waar je plezier aan beleeft. Is het niet op je werk, dan vast in je privéomgeving. Vraag jezelf eens af waar jij plezier in hebt. Is dat bijvoorbeeld even een uurtje op de bank met een stuk chocola en een glas wijn drinken met vrienden of is dat wanneer jij die nieuwe gadget koopt? Dit is vaak korte-termijn-plezier. Als mens willen we meer. We willen een product maken, een dienst leveren of bijdragen aan een groep, een bedrijf of de maatschappij. Het is belangrijk om te kijken wat jij wilt maken, creëren. Wat het ook is gun het je zelf. Probeer bewuster de dingen te doen en beoordeel of je er vrolijk van wordt en voor hoe lang.
Vraag 4: Mijn omgeving motiveert en stimuleert mij om nieuwe uitdagingen aan te gaan
Een steun in de rug is altijd fijn. Dat kan motiverend werken. Het is goed stil te staan bij de invloed die jouw omgeving op je heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan je vrienden, partner of je familie. Staat je omgeving achter jouw keuzes, dan zijn ze vaak een stimulans in je vooruitgang. Je omgeving kan, vaak onbewust, ook veel invloed uit oefenen op de keuzes die jij níet maakt. Wees je hiervan bewust.
Staat jouw omgeving niet achter de keuzes die jij maakt of wilt gaan maken, dan kunnen ze een belemmering zijn in je vooruitgang. Het kan zijn dat jij bepaalde intenties hebt die je dan (vaak onbewust) niet uitvoert omdat je rekening houdt met wat andere vinden van jouw acties. Inzicht in de sociale acceptatie van jouw directe omgeving, kan je meer inzicht geven over waarom je bepaalde keuzes maakt, of niet.
Vraag 5: Ik word uitgerust wakker
Goed bezig! Slaap is erg belangrijk voor je algehele energieniveau gedurende de dag. Je hebt deze nachtelijke uren rust hard nodig om zowel je lichaam als geest te laten herstellen van de dag. Na een goede nachtrust is je focus groter, je kunt je beter concentreren en daarnaast heb je meer energie om te sporten. Je functioneert wellicht prima met minder slaap, maar er is vrijwel geen aspect in ons leven dat níet verbetert als je genoeg slaapt. Je creativiteit en je vindingrijkheid krijgen een boost, je zelfvertrouwen en besluitvaardigheid laten een stijgende lijn zien. Het kan goed zijn dat wanneer je langer slaapt je ook véél meer energie hebt gedurende de dag. Goed om dit voor jezelf uit te zoeken!
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen gemiddeld zeven tot acht uur slaap per nacht nodig hebben. Uiteraard is dit geen wet en verschilt dit per individu. Als je weet hoeveel uur jij nodig hebt om uitgerust wakker te worden, is het goed te kijken hoe je dit kunt realiseren. Er is vrijwel geen aspect in ons leven dat níet verbetert als je genoeg slaapt. Je creativiteit en je vindingrijkheid krijgen een boost, je zelfvertrouwen en besluitvaardigheid laten een stijgende lijn zien. Zoek voor jezelf uit hoeveel slaap jij écht nodig hebt.
Vraag 6: Ik weet welke kennis en vaardigheden ik moet ontwikkelen om een volgende stap te zetten
Wat goed dat je zo met jouw toekomstbestendigheid bezig bent. Bedrijfsprocessen veranderen en nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt volgen elkaar in hoog tempo op. De mate waarin je kennis en vaardigheden van jouw vak up-to-date zijn, bepaalt hoe je mee kunt gaan in die veranderingen. Dan is het nu misschien leuk na te denken hoe je een volgende stap kunt zetten. Of misschien wel een extra opleiding of cursus kunt gaan doen. Maak voor jezelf een haalbare shortlist, dan houd je overzicht.
De arbeidsmarkt is de laatste jaren snel en impactvol aan het veranderen. Je gaat zien dat lifetime employment – een baan voor altijd – verdwijnt, dat dienstverbanden korter worden of flexibeler. Van jou wordt ook iets anders verwacht. Dit vraagt om aanpassingsvermogen en ontwikkeling om jezelf toekomstbestendig te houden. Durf vooruit te kijken. Zorg dat je jezelf ontwikkelt, dat je vitaal bent, zowel mentaal als fysiek. Ontdek waar je in je loopbaan staat en waar je naar toe wilt. Je kunt het zien als het vullen van een rugzak waar je mee op reis gaat. Dat is leuk en goed om te doen.