Maak kennis met... Ricky Peters - Coach

Belangrijkste reden om een loopbaancoach in te schakelen

In het leven denderen we maar door. We trekken vaak pas aan de bel als er iets ‘mis’ is. Terwijl je ook tussendoor al een keer uit de trein kan stappen: zit ik nog op het juiste spoor, doe ik wat ik leuk vind? Dan kun je tijdig bijsturen. Een loopbaancoach kan daarbij helpen.  

In gesprek met klanten en collega’s  

Na m’n studie Management en consumentenzaken ben ik bij een bank aan de slag gegaan. 12,5 jaar, als adviseur en onboarding trainer. Ik vond het altijd al leuk om in gesprek te gaan met klanten en collega’s: verbinding maken en samen kijken waar groei mogelijk is. Uiteindelijk besloot ik een coachopleiding te volgen bij De Baak. In januari 2020 opende ik m’n eigen praktijk.  

 
De bestemming… 

Nu begeleid ik mensen bij hun zoektocht naar (meer) werkgeluk. Ik sta daarbij aan de zijlijn. Natuurlijk doe ik er alles aan om m’n coachees helderheid te geven, maar uiteindelijk moeten zij zélf stappen zetten. Veel mensen die in mijn praktijk komen, denken dat ik ze meteen aan hun droombaan help. Die verwachting neem ik gelijk weg. Ik kan ze wel ondersteunen in hun zoektocht, maar niet 1, 2, 3 vertellen wat hun eindstation is. 
 

…én de reis 

Daarom focus ik tijdens de sessies niet alleen maar op het eindresultaat. Het gaat ook om het proces dat de coachee doormaakt, en daarin zijn juist de kleine stapjes belangrijk. Pas als je daarop focust, zie je de progressie. Mensen zijn geneigd om grote sprongen te willen maken, en altijd naar een resultaat toe te werken. Dat is zonde. 

 

Hou jezelf een spiegel voor  

Als mensen bij me aankloppen, voer ik eerst een telefonisch klikgesprek. Daarna doen we een intake, waarin we de coachvraag analyseren. Voor veel coachees is het al een grote stap om toe te geven dat ze niet tevreden in hun werk zijn. Vaak zitten ze met de bekende ‘Wat wil ik?’-vraag. Ze hebben het gevoel dat er meer in ze zit, dat ze hun potentie niet volledig benutten. Ik focus dan eerst liever op de vraag: ‘Wie ben ik?’ We zijn geneigd die vraag snel over te slaan, terwijl het ontzettend belangrijk is om jezelf een spiegel voor te houden. Zo kom je achter je kwaliteiten, valkuilen en overtuigingen. 

 

Echte motivator 

Ik ben niet bang iemands pijnpunten op te zoeken. Van coachees krijg ik vaak terug dat ik zo door ze heen prik. Dat doe ik door gedrag, gevoelens en gedachten langs elkaar te leggen en samen de incongruentie op te zoeken. Ik vind een goede, positieve sfeer erg belangrijk tijdens de sessies. Ik ben enthousiast en motiveer mensen graag om hun grenzen op te zoeken.  

Feedback uit je omgeving 

Dat doe ik op verschillende manieren. We wisselen gesprekken af met persoonlijkheidstests, visualisaties, schrijfopdrachten en creatieve oefeningen. Mijn favoriet is de 360-gradenfeedback. Je maakt een lijst met persoonlijke vragen, en legt die voor aan je omgeving. Niet alleen dichtbij, maar juist ook aan mensen die verder weg staan. Een heel goede manier om te ontdekken waar je talenten liggen.  

 

Dertigers 

Ik ontvang mensen van verschillende leeftijden en uit allerlei sectoren. Toch zie ik opvallend veel mensen tussen de dertig en veertig. Die hebben hun leven vaak op de rit: huis, relatie, kinderen. Vooral millennials zijn erg op zoek naar die vastigheid. En als hun situatie eenmaal stabiel is, hebben ze ruimte om na te denken over andere dingen, zoals hun carrière. Ze vragen zich af: zit ik wel op de goede plek?  

Iedereen is anders 

Het ene mens is sneller tevreden dan het andere. Sommigen blijven lang ergens werken, anderen switchen sneller als ze hun baan niet leuk vinden. Ik vind dat laatste een goede ontwikkeling: het zorgt uiteindelijk voor minder stress en burn-outs.  

Outplacementtraject 

Mensen komen ook regelmatig via een outplacementtraject bij me terecht. Zij raken, meestal ongewild, hun baan kwijt door een reorganisatie. Het is dan aan mij ze op weg te helpen, óók met de praktische zaken: hoe gebruik je LinkedIn, is m’n cv op orde? Neem Karen, zij kwam bij me via zo’n traject. Ik ben blij dat ik haar goed heb kunnen helpen. Ze liet een geweldige review achter: 

 

‘Ik heb Ricky leren kennen tijdens een outplacementtraject vanuit mijn werk en we hadden meteen een klik. Ze is een fijne en warme coach die echt oog voor je heeft. Het is inspirerend hoe zij haar gevoeligheid op een daadkrachtige manier benut en inzet. Daarnaast speelde ze goed in op situaties die moeilijk voor me waren. Op die momenten was ze heel doortastend en nam ze me aan de hand mee. Dat voelde vertrouwd en veilig. Met Ricky heb ik grote stappen kunnen zetten en daar ben ik haar enorm dankbaar voor.’ 

 

Verrassende uitkomst 

Het voelt goed om mensen verder te helpen. Vandaag nog: ik had een gesprek met een van mijn coachees. Ze kwam een tijd geleden binnen met een loopbaanvraag. Ze is erg introvert, en daardoor loopt ze op de werkvloer tegen bepaalde dingen aan. Een nieuwe baan zou dit niet oplossen, dus we zijn ons veel meer op haar persoonlijkheid gaan richten. Ze vertelde me vanochtend dat ze zich beter voelt, én dat ze blijft waar ze nu werkt. Een verrassende en positieve uitkomst.  

 

Vertrekken met een glimlach 

Ervoor zorgen dat mensen nieuwe inzichten krijgen en daarmee aan de slag gaan. Dat maakt dit werk zo leuk. Het is fijn om coachees te zien groeien. Ze komen vaak binnen met vraagtekens, en gaan weg met een glimlach.  

Ricky Peters

Was hiervoor...           Adviseur en onboarding-trainer bij een bank

Coachingstijl...
Enthousiast, motiverend, positief

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door het ministerie
van Sociale zaken en werkgelegenheid

Powered by De Unie