Belangrijkste reden om een loopbaancoach in te schakelen
Vraag je je bijvoorbeeld af welke talenten je nodig hebt voor een baan, hoe je je het beste voorbereidt op een sollicitatiegesprek of welke opleidingsmogelijkheden je hebt – en of je daarvoor gebruik kunt maken van subsidies? Dan help ik jou als loopbaancoach aan antwoorden. Daarnaast kan ik je bijvoorbeeld helpen aan een onderscheidend cv, manieren om meer zingeving in je werk te vinden of een goede balans tussen werk en privé te bereiken.
Van toerisme tot loopbaancoach
Ooit ben ik begonnen in de toerismebranche: eerst als hostess van een touroperator, toen als stewardess. De werkafwisseling, reizen, vrijheid en het contact met veel verschillende mensen hebben mij enorm verrijkt. Maar na een tijd werden de tijdsverschillen mij te zwaar. Ik maakte de keuze om re-integratieconsulent te worden, waarbij ik mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidde. Ik zet graag mensen in hun kracht. Bovendien kreeg ik een steeds beter beeld van wat mensen (tijdelijk) uit balans kan brengen. Daarna ben ik nog een tijd recruiter geweest, waar ik veel leerde over verschillende banen, bedrijven, branches en de arbeidsmarkt. Toen maakte ik de keuze om zelfstandig aan de slag te gaan als loopbaancoach. Dat was superspannend: ik gaf al mijn zekerheden op, zonder te weten wat het me zou brengen. 15 jaar later kan ik zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik heb met een hoop opdrachtgevers en veel verschillende mensen gewerkt. Het was niet altijd makkelijk om nieuwe paden in te slaan, maar uiteindelijk weet ik nu precies wat bij me past en wat niet. Er zijn geen foute keuzes. En past iets echt niet bij je, dan ga je toch gewoon iets anders doen? Uiteindelijk help ik mensen die zoekende zijn nu met dezelfde vragen en uitdagingen. De vragen die je stelt, vertellen jouw verhaal. Daar wil ik graag de tijd voor nemen. Daarna onderzoeken we stap voor stap hoe je antwoorden vindt en je richting bepaalt. Ik loop een stukje mee en deel graag mijn netwerk en kennis van de arbeidsmarkt met je.
Cirkel verbreken, zo groei je
Veel mensen zitten vast in hun cirkel: een comfortzone waar ze niet graag uit stappen. Terwijl ik geloof dat iedereen verschillende talenten heeft die bij verschillende functies passen. Door te werken en te leren, groeien we. We worden steeds iets beter in wat we doen, ontdekken andere vaardigheden en snappen steeds beter wat bij ons past. In deze tijd is er veel budget uitgetrokken voor ontwikkeling, opleiding en (om)scholing. Daarnaast zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Het is dus een mooie tijd om met je loopbaan aan de slag te gaan. Hoe mooi is dat?!
Verandering vergt moed
Het vraagt om lef om andere keuzes te maken en het oude los te laten. Soms ben je jouw baan, bedrijf, collega’s of baas ontgroeid. Of wil je gewoon iets anders doen waar je meer plezier in hebt. Veranderen is een van de moeilijkste dingen, omdat je niet weet wat het volgende gaat brengen, terwijl je wel verliest wat je kent. Natuurlijk, het kan tegenvallen. Maar het kan óók geweldig zijn.
In beweging komen
Als een coachee bij mij komt, wil ik eerst het verhaal horen. Welk gevoel hierachter zit, vind ik heel belangrijk. Gelijkwaardig met elkaar verbinden – dat maakt dat je écht een gesprek kunt voeren. We beginnen met de vraag samen helder formuleren. Daarna is het tijd om in actie te komen. Ik zie veel mensen blijven nadenken voordat ze in beweging komen, omdat dat veilig voelt. Terwijl het antwoord vanzelf vorm krijgt als je eenmaal in beweging komt en nieuwe ervaringen opdoet. Denk aan koffiedrinken met iemand van een ander bedrijf, een dagje meelopen, een banenbeurs bezoeken of een webinar volgen. De belangrijkste vraag is telkens: hoe voelt dat nou? Ik loop als het ware mee en geef een richting aan, maar de coachee moet het uiteindelijk zelf doen. Dus zelf bellen en die afspraak maken. Want dat is in mijn ogen een vrije manier van coachen.
Het leukste aan coachen…
…is mensen verder helpen en in hun kracht zetten. Je leert altijd iets van elkaar – ik ook. De verbinding en uitwisseling met elkaar is wat ons mens maakt. Elkaar durven zien, vertrouwen en met elkaar delen: niet alleen de succesverhalen, maar ook menselijke emoties.
Een bijzonder moment
Wanneer iemand weer gaat stromen. Enthousiast wordt en positief geraakt is. Je ziet het aan de non-verbale signalen, zoals een lach of een glinstering in de ogen. Dát vind ik mooi. Daarnaast is plezier belangrijk, óók tijdens zo’n traject. Op een speelse manier vrolijk ontdekken.
Jouw talenten…
…liggen vaak dichterbij dan je denkt. Kijk eens naar wat je echt leuk vindt om te doen. Wat je makkelijk afgaat. Want vaak zijn dát de dingen waar je goed in bent en talent voor hebt. Iedereen blinkt ergens in uit. Hoe je achter jouw talent komt? Vraag het eens in je vriendenkring of aan collega’s: zij zien vaak wat jij goed kunt, misschien zelfs zonder erbij na te denken.
Hobbels en tegenslagen
Het valt mij op dat mensen veel dingen niet benoemen die er wél zijn. Hobbels, vragen en tegenslagen die bij meer mensen voorkomen in verschillende levensfases. Mensen voelen zich vaak alleen in zo’n proces, schamen zich als ze het even niet weten of houden voor zich wat er echt speelt – maar het is juist zo mooi als je dit kunt delen met elkaar. Je troost kunt vinden of je gehoord kunt voelen. We hebben allemaal weleens zo’n situatie meegemaakt. Het is dan zo fijn als er iemand met je meekijkt.
Een traject is geslaagd…
…als iemands vragen zijn beantwoord en ze het gevoel hebben dat ze weer stromen. Dat je dat authentieke stuk weer in jezelf vindt. Dichter bij je eigen talenten komt. En dat je denkt: wauw, dit heb ik nooit zó bewust bekeken. Een stukje zingeving. Al is dit voor iedereen weer anders. Uiteindelijk gaat het mij erom dat je geholpen bent en weer verder kunt.
Het mooiste compliment…
Een kandidaat gaf aan mij te hebben ervaren als echt, gelijkwaardig, eerlijk en enthousiast. Dat vond ik heel mooi en belangrijk. Ik wil graag gelijkwaardig bij elkaar aansluiten, dan is het mooi als mensen dat ook echt zo voelen.
Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door het ministerie
van Sociale zaken en werkgelegenheid