Maak kennis met... Marco Vallebella - COach

Belangrijkste reden om een loopbaancoach in te schakelen

Het heeft altijd nut. Of je krijgt de bevestiging dat je goed zit – en waar dat dan aan ligt – of je weet wat anders kan. Bovendien: de sessies zijn écht niet zo zweverig als mensen vaak denken. Ze kunnen je juist op een concrete en praktische manier op weg helpen en zelfkennis verschaffen – de nuttigste vorm van kennis. Ten slotte kost het je vaak niets, omdat werkgevers of brancheverenigingen de sessies vaak vergoeden.

Van Genua naar de vakbond

Ik ben geboren en getogen in Genua (Italië). In 1991 ben ik naar Nederland gekomen voor de liefde, en hier begonnen als arbeidsrechtjurist bij een vakbond. Ik hielp mensen bijvoorbeeld met hun contract, bij ontslag en als ze een conflict hadden met hun werkgever. Op een gegeven moment kon ik vakbonds-bestuurder worden en kwam ik aan de onderhandelingstafel te zitten voor cao’s en sociaal plannen. Interessant, maar na een tijd begon ik mezelf af te vragen: is dit het nou? Word ik hier echt blij van?

 

Carrièreswitch

Ik vond m’n werk erg leuk en was blij dat ik mensen kon helpen, maar toch knaagde er iets. Daardoor haalde ik er weinig voldoening uit. Toen heb ik aangeklopt bij een loopbaancoach. Samen ontdekten we mijn belemmering: m’n werk is altijd omgeven door negativiteit. Als arbeidsjurist hielp ik mensen uitsluitend als ze een probleem hadden en cao-onderhandelingen zijn ook niet altijd het toppunt van positiviteit. Wat ik dan wel wilde? Met mensen werken. Iemand leren begrijpen en aan inzicht helpen.

Samen met mijn loopbaancoach kwam ik op twee vakgebieden uit. De eerste was HR, maar daarmee zou ik voor mijn gevoel naar de andere kant van die cao-tafel verplaatsen. Dus werd het de tweede optie: loopbaancoach worden. Dat was overigens niet zo’n makkelijke keuze als het nu lijkt, hoor. Ik vond ‘loopbaancoaching’ vaak een beetje zen en zweverig. Tot ik me er beter in verdiepte. Wat is er nou vaag aan mensen helpen ontdekken wie ze zijn en wat ze willen? En bovendien: het heeft bij mij toch ook gewerkt?

 

Pragmatisch faciliteren

Dus besloot ik om loopbaancoach te worden. En ik kan nu zeggen: het is het mooiste vak ter wereld! Ik ben altijd positief bezig. Dat begint al bij de gemoedstoestand van mensen tijdens hun eerste gesprek. Bijna iedereen is klaar om er het beste van te maken. Mijn rol als coach is om hen daarin te faciliteren. Om door te vragen, te confronteren en mee te denken. En vanwege mijn achtergrond, expertise en netwerk kan ik daar dan praktische tips aan toevoegen. Dat maakt me een pragmatische coach.

 

Andere kenmerken van mijn coachingstijl? Ik zou zeggen: empathisch, respectvol en op een positieve manier confronterend. Ik probeer altijd te begrijpen wat iemand zegt, maar ook hóé iemand iets zegt. Daar schuilt namelijk heel veel in. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust van bepaalde belemmeringen.

 

Zo had ik eens een coachee uit de retail, die eigenlijk iets anders wilde.

Ik: ‘Oké, je hebt een groot netwerk. Waarom ga je niet op zoek naar mensen die je kunnen helpen?’

Zij: ‘Die zijn er niet.’

Ik: ‘Heb je ’t wel geprobeerd?’

Zij: ‘Nee.’

Ik: ‘Hoe weet je dat dan?’

Een paar dagen later belde ze me: ‘Ik heb een vacature gevonden bij een kennis. Ik wil daar gaan solliciteren, ben nu bezig met mijn sollicitatiebrief.’

Dan kan ik adviseren: ‘Ik zou geen brief sturen, maar even bellen. Je kent hem. Zo maak je meer kans.’

Disbalans

Eigenlijk draait coaching altijd om drie vragen: waar ben je nu, waar wil je naartoe en hoe ga je daar komen? Tijdens die zoektocht staan we stil bij meerdere elementen, of zoals wij die noemen: dimensies. Denk aan sociaal, mentaal en financieel. Er zijn in totaal zeven dimensies en die moeten in balans zijn. Zo niet, dan krijg wat ik had: het gevoel dat er iets niet klopt, onprettig is of anders moet. En net zoals mijn loopbaancoach met mij heeft gedaan, ga ik met de coachee op zoek waar die disbalans precies door komt.  


Uiteindelijk is mijn doel altijd om de coachee te helpen een keuze te maken waar hij of zij vrede mee heeft. Welke dat is, hangt volledig af van persoon en situatie. Andere baan zoeken? Prima, als dat is wat je wilt. Maar ons werk is ook waardevol als je niets verandert. Als je daar maar vrede mee hebt. Lukt dat niet? Dan hoop ik in ieder geval dat we kunnen achterhalen wat je huidige belemmering is en waar dat aan ligt. Alleen die kennis maakt het al makkelijker om er verandering in te brengen – nu of in de toekomst.

Ik krijg weleens coachees die graag voor zichzelf willen beginnen, maar ergens door worden belemmerd. Vaak ligt dat aan de financiële dimensie: ze kunnen het salaris van hun huidige, vaste baan niet missen. Welke tip het vaakst werkt in die situatie: bekijk het niet zo zwart-wit. Je hoeft geen ontslag te nemen, je kunt ook een dag minder gaan werken. Dat geeft je elke week wat tijd om je bedrijf op te zetten, dienstverlening te verbeteren en toekomstige klanten te vinden.

Mooiste compliment

Ik coachte eens een meneer die al meerdere onsuccesvolle dienstverbanden achter elkaar had. Overal waar hij kwam, kreeg hij onenigheid. En het lag altijd aan anderen. Tijdens onze sessies kwam ik erachter dat hij erg onzeker was en aanvallend reageerde op kritiek – hoe goed die ook bedoeld was. Daar moest ik ‘m dus op een subtiele, positieve manier mee confronteren. Dat is gelukt. Aan het einde kreeg ik een fles wijn met een kaartje: ‘Je hebt me laten inzien dat het aan mij lag, en niet aan de rest van de wereld. Dankjewel daarvoor.’

 

Werk je in de winkel?

De retail heeft het moeilijk, ook voor corona al. De sector ontwikkelt zich in drie richtingen: virtueel, luxe en discount. Alles daartussen krijgt het zwaarder en zwaarder. Mijn advies aan iedereen die daar werkt? Schakel een loopbaancoach in! Die kan je namelijk helpen stilstaan bij je situatie en nadenken over je toekomst.

Marco Vallebella

Was hiervoor...             Arbeidsjurist en vakbondsbestuurder

Coachingstijl...                             Pragmatisch, empathisch, respectvol

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door het ministerie
van Sociale zaken en werkgelegenheid

Powered by De Unie