Upgrade je verkoopskills in 4 stappen

Zo werk je direct aan je salesskills

Werk je in de winkel? Dan ben je dagelijks bezig met verkopen. Van de etalage inrichten tot de inkopen, van de kassa tot klanten adviseren: uiteindelijk is alles erop gericht om zoveel mogelijk producten op de bon te krijgen. Daardoor hangt er vaak veel van af van jouw verkoopvaardigheden, zoals eventuele bonussen en promoties. Heb je nou het idee dat jouw skills voor verbetering vatbaar zijn? Geen zorgen, daar kun je zo mee aan de slag. Bijvoorbeeld met onze vier stappen.

Stap 1. Verplaats je in de klant

Wat jij verkoopt, zou de klant moeten helpen – daar komt-ie namelijk voor naar de winkel. Het is daarom heel belangrijk om je in de klant te verplaatsen. Waarom is-ie er nu, wat heeft-ie precies nodig en waar kun jij nu het beste mee helpen? Luister dus goed, vraag door, heb geduld en wees oprecht. Hoe beter je weet wat de klant nodig heeft, hoe beter jij hem of haar kunt helpen aan het juiste product en hoe groter de kans dat de klant weer terugkomt.

Stap 2. Leer omgaan met druk

Er kan een hoop op je af komen in de winkel. Nieuwe collecties, een complex kassasysteem, inkopen, nieuwe displays. Om nog maar te zwijgen over eventuele klantdrukte. Als je in de retail werkt, moet je goed om kunnen gaan met druk. Bijvoorbeeld door uit te blinken in multitasken of precies te weten waar jouw prioriteiten liggen. Probeer bovendien duidelijk aan te geven waar jouw grenzen liggen: niemand heeft er iets aan als jij te veel hooi op je vork neemt.

Stap 3. Werk aan je kennis

Om klanten zo goed mogelijk te adviseren over jullie producten, is het belangrijk om er veel van te weten. Helemaal omdat klanten tegenwoordig vaak meer denken te weten dan jij. Verdiep je in het product, eventueel de fabrikant en misschien zelfs soortgelijke producten van andere winkels of makers. Zo kun jij haarfijn uitleggen waarom de klant dít product nodig hebt. Bovendien maakt het jouw werk een stuk leuker als je veel weet van jullie voorraad.

Stap 4. Schakel een pro in

Bovenstaande stappen zijn erg belangrijk om beter te leren verkopen. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat het voelt als een opgave om je daar, tussen al die drukke werkdagen, zorgen om te maken. Roep daarom de hulp in van een deskundige werkcoach, die jou stap voor stap kan begeleiden. De werkcoaches van Werkprikkel doen dat graag voor je. Bovendien: hun hulp kost jou niets. Jullie nemen uitgebreid de tijd om te praten over jou, je werk en je wensen. Bovendien ontdek je via de arbeidsmarktwaardescan een hoop over je vaardigheden. Zo werk je effectief en gericht aan jouw skills.

Meld je gratis aan voor een persoonlijk ontwikkeltraject

Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor ons persoonlijke ontwikkeltraject van Werkprikkel.

Powered by De Unie