Tijd voor nieuw werk. Waar begin ik?

Zo kom je erachter wat bij je past

Vroeger was het heel gebruikelijk om tot je pensioen bij dezelfde werkgever te blijven. Dat is allang niet meer zo: de meeste mensen wisselen gemiddeld elke paar jaar van baan. Omdat ze hun werk niet meer leuk vinden, toe zijn aan een nieuwe uitdaging, behoefte hebben aan meer zekerheid of betere arbeidsvoorwaarden willen. Wat je reden ook is: je huidige baan verlaten op zoek naar iets anders kan erg spannend zijn. Het is een grote stap. Helemaal als je niet zeker weet wat je dan wel wilt.

Risico, maar het levert ook veel op

Jaarlijks wisselen honderduizenden mensen van beroep. Uiteindelijk allemaal om dezelfde reden: ze missen iets in hun huidige werk en denken dat ergens anders wel te vinden. Zo zijn er veel Nederlanders die op zoek gaan naar een andere baan omdat ze in hun huidige weinig zekerheid en toekomst zien, bijvoorbeeld vanwege e-commerce of automatisering. Door technologische ontwikkelingen gaan veel functies de komende tijd verdwijnen of veranderen. Met een tijdige carrièreswitch kun je deze vervelende gebeurtenissen voor zijn.

Wat wil je?

Voordat je in het wilde weg nieuwe beroepen gaat bedenken, is het goed eerst eens stil te staan bij je wensen, dromen en vaardigheden. Wat zou je graag willen? Wat zijn je drijfveren, hoe belangrijk is salaris voor je en waar word je gelukkig van in je werk? Bedenk daarbij ook goed wat je mist in je huidige baan. Ook is het verstandig om uitgebreid stil te staan bij je vaardigheden. Waar ben je goed in en welke skills komen ook van pas in ander werk?

Wat past bij jou?

Als je een idee hebt van wat je wilt en kunt, ga je op zoek naar banen die daarbij passen. Schakel hiervoor bijvoorbeeld je omgeving eens in: misschien hebben je familie en vrienden wel ideeën over werk waar je goed in zou zijn. Je kunt ook op internet rondneuzen, of hulp vragen van een professional: er zijn veel loopbaan- en werkcoaches die jou kunnen helpen ontdekken wat je graag wilt én de arbeidsmarkt goed genoeg kennen om je handige tips en adviezen te geven.

De werkcoaches van Werkprikkel helpen jou daar bijvoorbeeld graag én gratis bij. Met de handige arbeidsmarktwaardescan ontdekken jullie waar je goed in bent en welke beroepen daar goed bij passen. Vervolgens gaan jullie daar uitgebreid over in gesprek. Samen stellen jullie een plan van aanpak op, zodat jij precies weet wat je moet doen om een goede baan te vinden.

Meld je gratis aan voor een persoonlijk ontwikkeltraject

Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor ons persoonlijke ontwikkeltraject van Werkprikkel

Powered by De Unie