Baanzekerheid

Of je jouw baan nu leuk vindt of niet, hij is erg belangrijk. Voor je inkomen, waar je leuke dingen van kunt doen. Voor je contact met collega’s, waar je toch vaak gehecht aan raakt. En voor het gevoel dat je ‘ertoe doet’. Logisch dus, dat jij je weleens zorgen maakt over je baan. Maar hoe zorg je nou dat je geen zorgen hebt over je werk? Met deze drie tips!

Vóór de coronacrisis zeiden deskundigen al dat het gemiddelde dienstverband steeds korter duurt: banen verdwijnen sneller en worden vervangen door nieuwe. Dit komt deels door technologische ontwikkelingen als automatisering en robotisering. Maar ook de veranderende consumentenvraag speelt een grote rol: we kopen minder horloges, omdat we de tijd ook kunnen checken op onze telefoons. Reizen boeken we online, waardoor er bijna geen fysieke reisbureaus meer zijn. Wat betekenen dit soort ontwikkelingen voor jou? En belangrijker nog: wat kun jij doen om straks nog nodig te zijn?

Tip 1: denk na over de toekomst

Worden de producten en diensten van jouw bedrijf over vijf jaar nog verkocht? Zie je de vervanging al trappelen om jouw plek in te nemen, of is je werk te automatiseren? Hoe meer menselijk vernuft er nodig is voor je baan, hoe kleiner de kans dat computers hetzelfde (gaan) kunnen. Toch zijn dit belangrijke punten om bij stil te staan. Hoe beter je weet wat eraan komt, hoe beter je je kunt voorbereiden en hoe groter de kans dat je straks mee kunt blijven doen.

Tip 2: weet wat je kunt

Waar ben je goed in, en waar word je blij van? Hoe beter je dat weet, hoe groter de kans dat je ontdekt waar je straks succesvol in bent. Een voorbeeld: ben je goed in administratief werk? Dan blink je waarschijnlijk uit in precisie, orde en organiseren. Dat zijn kwaliteiten die op meerdere plekken van pas komen!

Tip 3: blijf je ontwikkelen

Blijf werken aan jezelf, bijvoorbeeld via een opleiding, cursus of coachingstraject. Dat staat namelijk niet alleen goed op je cv, maar zo ontwikkel je je persoonlijke kwaliteiten ook. Niemand wordt slechter van een opleiding. Misschien weet je nog niet wat je in de toekomst wilt doen, maar dat hoeft ook niet. Met elke opleiding, cursus en elk coachingstraject geef je jouw (volgende) werkgever namelijk het vertrouwen dat je wilt blijven leren. En dat is pas écht belangrijk.

Gratis loopbaancoaching

Wil jij graag eens stil staan bij je situatie of je werk? Lijkt het je fijn gewoon eens met iemand te sparren over je eigen ontwikkeling? Ook dat kan. De coaches van De Unie helpen jou daar graag bij – gratis en op afstand. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan. Zodra jouw aanmelding is ontvangen, nemen wij contact met je op om een eerste gesprek in te plannen – via telefoon of videobellen. Jij en je coach gaan in gesprek: over je werksituatie, je zorgen, vragen en dromen voor later. Soms duurt dat één gesprek, soms heb je meerdere keren contact met jouw persoonlijke coach. In alle gevallen is het een traject op maat, helemaal afgestemd op jouw wensen en behoeften. Wat jij haalt uit zo’n traject? Alles om gezond en met plezier te werken. Nu en later.

Powered by De Unie