Slimmer solliciteren, hoe doe je dat?

Volgens alle berichten in het nieuws is de arbeidsmarkt nog nooit zo gunstig geweest voor werkzoekenden: er is een lage werkloosheid en veel aanbod in vacatures. Toch zijn er veel mensen die maar moeilijk aan een baan komen of helemaal niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In dit artikel hoop ik je slimme tips te geven om wél die uitnodiging te krijgen. Om vervolgens ook nog eens een goed gesprek neer te kunnen zetten. Welke vragen kun je verwachten, en hoe bereid jij je daarop voor? Maar ook: wat zijn goede vragen om zélf te stellen? Daar geven we antwoord op in dit artikel.

1. Netwerken, netwerken, netwerken…

Veel mensen denken niet of nauwelijks een netwerk te hebben of zien er het nut niet zo van in. Daar denken wij toch anders over. Hieronder vind je een aantal tips over waarom netwerken toch verdraaid handig kan zijn!

 • Niet alle vacatures worden online geplaatst

Vaak leiden reorganisaties, vertrekkende medewerkers, nieuwe klanten of nieuwe projecten pas op een later moment tot vacatures. Handig als jij via je netwerk al eerder op de hoogte bent. Overigens vindt bijna een kwart van de mensen ook daadwerkelijk een baan via hun netwerk. Het is daarom een gemiste kans als jij je netwerk niet inzet.

 • De opkomst van ‘referrals’

Een referral is een sollicitant die is aangedragen door iemand die al bij de organisatie werkt. In de IT-branche zie je deze trend al jaren en worden er ook eenmalige bonussen voor uitgekeerd. Inmiddels zoeken meer organisaties nieuwe collega’s via het netwerk van hun eigen medewerkers. Uit veel studies blijkt dat ‘referrals’ leiden tot betere aannames: ze zijn sneller ingewerkt, matchen beter met de cultuur en blijven daarom langer werkzaam bij de organisatie.

 • Geen groot netwerk? Onzin!

Iedereen heeft toegang tot een groot en relevant netwerk. Bedenk eens wie in jouw omgeving überhaupt veel mensen kent. Misschien is dit netwerk voor jou niet zo relevant, maar die persoon kan jou wel weer introduceren bij degene die wél een relevant netwerk heeft.

2. De motivatiebrief omzeilen, kan dat?

Nog steeds vragen veel organisaties om een cv en #motivatiebrief. Veel sollicitanten bijten hun tanden stuk op weer een nieuw cv of aangepaste motivatie. Hoe kun je dan die ‘vervelende’ motivatiebrief omzeilen?

 • Bel eens met de organisatie!

Vaak staat het telefoonnummer van een recruiter onderaan de vacaturetekst – soms zelfs van de leidinggevende of iemand die het werk nu uitvoert. Zo kun je mondeling toelichten waarom je zo enthousiast bent. Scheelt in veel gevallen weer een geschreven motivatie!

 • Loop eens binnen op een (ontvangst)locatie

Je kunt niet bij elke organisatie zomaar binnenlopen, maar bij veel wel. Ideaal om sfeer te proeven, een praatje te maken met de receptionist(e) of recruiter, of in contact te komen met toekomstige collega’s. Deze tip is ideaal voor de personen die face-to-face beter voor de dag komen.

 • Daar is-ie weer: je netwerk

Wanneer iemand jou aandraagt, heeft die persoon mogelijk al het een en ander over je verteld. Bovendien heb je vaak een streepje voor op de rest en wordt er daarom (soms) niet gevraagd om een motivatie te schrijven.

Heb je een van deze drie stappen doorlopen en moet je tóch een motivatiebrief schrijven? Vergeet dan niet te noemen dat je eerder contact hebt opgenomen of bent aangedragen.

3. Vragen voor in het sollicitatiegesprek

Heb je de tips hierboven opgevolgd? Dan heb je het natuurlijk geschopt tot de sollicitatietafel! Tijdens het sollicitatiegesprek komen sommige vragen altijd terug. Wij zetten ze hieronder op een rij, zodat jij vast kunt oefenen.

 • Stel jezelf eens voor?

Je persoonlijke pitch of introductie is een inleidend verhaal over jezelf. Je hoeft hier nog niet je hele cv op te sommen. Geef liever kort je belangrijkste werkervaring aan. Daarnaast mag je hier ook best iets persoonlijks over jezelf te vertellen.

 • Waar zie je jezelf over 1, 2 of 5 jaar?

Velen vinden dit een moeilijke vraag. En dat is het ook… Als je niet goed weet waar je jezelf over 5 jaar ziet, geef dan aan wat je het komende jaar nog zou willen ontwikkelen.

 • Wat denk jij toe te voegen aan onze organisatie?

Het is handig om te weten waar je écht goed in bent. Welke competenties of ervaring bezit jij die anderen niet hebben? Je kunt deze vraag ook eens stellen aan oud-collega’s als je ‘m zelf lastig te beantwoorden vindt.

 • Wat aan onze organisatie spreekt je het meeste aan?

Vaak wordt er met deze vraag getoetst of jij je hebt verdiept in de organisatie. Het is daarom handig om de website van de organisatie te hebben gelezen, of eens hun platforms, zoals LinkedIn, te bekijken.

 • Heb je zelf nog vragen?

Soms zijn al je vragen al beantwoord tijdens het gesprek en heb je niets meer te vragen. Toch komt het beter over om er tóch één te stellen. Je kunt daarom vragen naar het vervolg in de sollicitatieprocedure: wanneer kun je een reactie verwachten, volgt er nog een tweede (of misschien zelfs derde) gesprek en met wie zal dat gesprek zijn?

4. Stel je eigen vragen!

Ten slotte willen we je helpen met slimme vragen die je kunt stellen in het sollicitatiegesprek.

 • Wat spreekt je aan in mijn cv (en motivatie)?

Handig om te weten op basis waarvan je uitgenodigd bent voor een gesprek. Zo weet je gelijk welke positieve punten iemand uit je cv heeft gehaald en kun je daar verder op ingaan.

 • Hoe ontwikkelt de organisatie of deze afdeling zich binnen 1, 2 of 5 jaar?

Handig om te toetsen of jij jezelf kunt vinden in deze verandering. Bovendien kun je wellicht al een oplossing bieden om aan deze ontwikkeling bij te dragen.

 • Wat vind je het leukst aan werken bij deze organisatie?

Dit is een goede manier om meer van de sfeer of cultuur van de organisatie mee te krijgen. Bovendien kun je toetsen of dit overeenkomt met waarden die jij belangrijk vindt.

 • Wat voor type persoon zou hier níet passen?

Het is niet verkeerd om ook eens een kritische vraag te stellen. Zo draai je de rollen even om in het gesprek. Nou maar hopen dat deze persoonseigenschappen niet overeenkomen met die van jezelf…

 • Mag ik de rest van het kantoor zien?

Vaak voer je het sollicitatiegesprek in een besloten ruimte en kun je daarom niet zien waar je eventueel komt te werken. Op deze manier kun je toch even sfeer proeven, alvast je collega’s leren kennen en onderscheid jij je van de rest van de sollicitanten.

P.S.: Meer weten over hoe je een goed cv schrijft of je LinkedIn-profiel inricht? Lees dan ook eens het eerdere artikel over 5 praktische do’s & don’ts voor cv én LinkedIn.

Talent manager Siem van Eijndhoven

Iets doen wat voor 80 tot 90% bij je past (liefst nog meer…) zorgt ervoor dat je lekkerder door het leven loopt. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om er achter te komen wat jou drijft! Waar word je nou écht blij van? In mijn rol als Talent Manager ben ik daar continu mee bezig, onder andere in de vorm van Recruitment. Daarnaast geef ik workshops rondom solliciteren. Door mijn achtergrond weet ik namelijk als geen ander hoe een Recruiter denkt, dus daar help ik anderen graag mee!

Powered by De Unie