Je kernkwaliteiten en valkuilen

Mensen die afspraken niet nakomen, collega’s die langzaam zijn, of juist
die leiding­gevende die continu aan het woord is, waardoor jij zelf niets meer durft te zeggen? Hoe je hiermee om gaat zegt veel over wie jij
bent en waar je nog in kunt groeien!

Het ontdekken van je kernkwaliteiten en je
valkuilen is key

Kernkwaliteiten zijn de belangrijkste eigenschappen die een persoon kenmerken. Dit zijn eigenschappen die mensen in jou waarderen en die jij waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld vindt. Denk bijvoorbeeld aan enthousiasme, doorzettingsvermogen of creativiteit. Valkuilen zijn echter ook een onderdeel van ons leven en kunnen ons tegenhouden om onze kernkwaliteiten te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld het gebrek aan zelfvertrouwen zijn, of het maken van impulsieve beslissingen zonder na te denken over de gevolgen. Deze valkuilen ontstaan vaak door onze eigen gedachten over onszelf en onze capaciteiten. Ze kunnen leiden tot gedrag dat ons tegenhoudt om onze doelen te bereiken.

Iedere kwaliteit heeft ook een schaduwzijde

Hoe sterker je bent in een kernkwaliteit hoe groter de valkuil is. Een valkuil is de keerzijde van je kwaliteit. We nemen als voorbeeld enthousiasme. Iemand die heel enthousiast is, is in veel gevallen aanwezig, op de voorgrond en pro-actief. Het nadeel kan zijn dat je hierdoor teveel hooi op je vork neemt, snel handelt en onvoldoende kritisch bent. Vaak ervaar je ongemakken van deze valkuilen en zijn ze onwijs lastig om structureel aan te pakken. 

Waar ligt je uitdaging?

Als je weet waar je kwaliteiten en valkuilen liggen dan komt er inzicht in
je uitdagingen. Op welke gebieden mag je groeien, zodat je minder last
gaat ervaren van je valkuilen? Kijkend naar het voorbeeld met enthousiasme als kernkwaliteit kan dit bijvoorbeeld ‘geduldiger worden’ of ‘vaker nee zeggen’ zijn. Eenmaal bewust van de valkuil dan vraagt het doorzettingsvermogen om dit echt te veranderen. 

Je allergie kan je helpen!

Ga maar eens na welke mensen irritatie bij je oproepen. Wat doen deze mensen? Waar zijn ze goed in? Waardoor voel jij ergernis bij deze mensen?Grote kans dat zij goed zijn in datgene waar jouw uitdaging ligt! We pakken door op het voorbeeld. Als enthousiast persoon heb je waarschijnlijk moeite met mensen die passief of afwachtend zijn of een kritische blik werpen op een creatief idee. Laten dit juist de personen zijn die je kunnen helpen om aan de slag te gaan met je uitdagingen. Het mooie is, dat dit natuurlijk ook andersom zo werkt als diegene aan de slag wil gaan met zijn of haar valkuil.

Maak kwaliteiten zichtbaar en kijk waar jullie
van elkaar kunnen leren

Het is menseigen om voorkeur te geven aan collega’s of leidinggevenden die veel op jou lijken, echter is de vraag of dat ook beter is voor het resultaat van je team. Het kleurenpallet van je team bepaalt of je al de benodigde kwaliteiten en vaardigheden in huis hebt om het uiteindelijke doel te behalen. Kijk naar je collega’s, zie hun kwaliteiten, ga deze waarderen en groei hierdoor als mens, medewerker en teamlid.

Wil je hier eens gratis met een coach over sparren? Klik hier om je aan te melden.

Loopbaancoach Ricky Peters

Mijn naam is Ricky Peters, geboren in het Limburgse Stein, gehuwd en moeder van 2 kinderen. Gedurende mijn loopbaan heb ik regelmatig coachende werkzaamheden uitgevoerd, iets waar ik altijd veel voldoening uit heb gehaald. Dit deed mij besluiten om na jaren bij een bank gewerkt te hebben het roer om te gooien. En na een intensieve coachopleiding ben ik 2020 als zelfstandig coach gestart.

In het leven denderen we maar door. We trekken vaak pas aan de bel als er iets ‘mis’ is. Terwijl je ook tussendoor al een keer uit de trein kan stappen: zit ik nog op het juiste spoor, doe ik wat ik leuk vind? Dan kun
je tijdig bijsturen. Een loopbaancoach kan daarbij helpen.

Powered by De Unie