Hoeveel collega’s kom jij tekort?

Je kunt geen krant meer openslaan zonder ermee geconfronteerd te worden: het acute personeelstekort. De krapte op de arbeidsmarkt treft zowat iedere branche. Als jouw werkgever veel mensen mist, kan dat vervelende gevolgen hebben. Er zijn niet genoeg collega’s om het werk onder te verdelen, waardoor bij jou de werkdruk oploopt. Misschien weigert je baas zelfs je vakantieaanvraag. We zetten op een rij waar je op moet letten als je collega’s tekortkomt.

Pas goed op jezelf! 

Als je werkgever mensen tekortkomt, doen ze waarschijnlijk een groter beroep op jou. Ze vragen je tijdelijk iets harder te rennen, meer taken op je te nemen en je vakantieplannen aan te passen. Dat kan natuurlijk: vragen mag. En tijdelijk iets harder werken hoeft niet erg te zijn – zolang het binnen de perken blijft. Het wordt problematisch als er een structureel tekort aan capaciteit is. De kans daarop is helaas nogal groot, gezien het grote aantal vacatures en de veel kleinere groep werkzoekenden.

Zo ga je om met werkdruk 

Als je meer werkbelasting ervaart dan je aankunt, is er sprake van werkdruk. Die neemt toe als er niet genoeg tijd is om het werk uit te voeren of als je het structureel met te weinig mensen moet oplossen – zoals nu op veel plekken het geval is. Werkdruk kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen: van overbelasting en stress tot overspanning en burn-outs. Belangrijk om goed op jezelf te letten, dus. In dit artikel lees je hoe je voor een gezonde rust-werkbalans zorgt.

Toch nog op vakantie? 

Vooral in vakantieperiodes kan het personeelstekort problemen opleveren. In een onderbezet team wordt het moeilijker om op vakantie te gaan wanneer je wilt, helemaal als meerdere mensen tegelijk weg willen. In zulke gevallen kan je leidinggevende je vakantieaanvraag weigeren. Dat mag, maar niet zomaar: je werkgever moet er wel een goede reden voor hebben.

Wij denken graag met je mee 

Heb je vragen of zorgen over de impact van het personeelstekort op jouw werk, gezondheid en vakantieplanning? Neem contact op met de coaches van Jouw Talent in de Winkel, dan bespreken we wat je opties zijn.

 

Powered by De Unie