Hoe ga je om met (te) hoge werkdruk?

Werkdruk is méér dan het druk hebben. Het betekent dat je structureel een hogere werkbelasting ervaart dan je eigenlijk aankunt. Daar lijdt niet alleen de kwaliteit van je werk onder, maar ook je mentale en fysieke welzijn. De laatste jaren neemt werkdruk overal toe, en de coronacrisis en thuiswerken brengen die ontwikkeling in een stroomversnelling. Zorgelijk, want werkdruk kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen: van overbelasting en stress tot overspanning en burn-outs. Hoe zorg je ervoor dat het niet zover komt?

Lees hier ons artikel over hoe je een gezondere rust-werkbalans creëert.

Wat kun je doen tegen hoge werkdruk?

Wat té hoge werkdruk is, verschilt per persoon. Wat de één ervaart als een hoop stress, kan voor de ander een fijne uitdaging zijn. Maar als je merkt dat je onder te veel spanning staat, kun je een aantal dingen doen.

Tot hier en niet verder
Laat het duidelijk weten als je ergens last van hebt. Heb je te veel werk of te weinig tijd? Zeg het duidelijk tegen je collega’s en leidinggevende. Jij kunt druk ervaren zonder dat collega’s het aanvoelen. Dit betekent niet dat jouw ervaring onbelangrijk is. Bovendien: als jij niets aangeeft, weet je werkgever niet dat je ergens mee zit.

Zoek contact
Sociaal contact is een veelgebruikte en effectieve manier om met stress en werkdruk om te gaan. Ga eens langs bij vrienden, familie of collega’s. Pak de telefoon wat vaker op of videobel met elkaar. Het helpt relativeren en luchten, en dat maakt al een wereld van verschil.

Zorg voor structuur
Bepaal voor jezelf wanneer je werkt en – heel belangrijk – wanneer even niet. Wees hier duidelijk over naar je collega’s en leidinggevende. Zo weten zij wanneer ze op je kunnen rekenen en weet jij wanneer je niet ‘aan’ hoeft te staan.

Slaap genoeg, eet gezond en blijf in (mentale) beweging
Zorg goed voor jezelf. Zo blijf je helder, rustig en objectief denken en ben je beter gewapend tegen stress en druk. Kom ook regelmatig buiten en blijf je brein stimuleren: schrijf, lees of puzzel dagelijks om mentaal fit te blijven.

Neem contact op met je huisarts
Als bovenstaande tips niet werken, kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Deze kan je helpen om je stressniveau te verlagen

Meer weten?

Heb je vragen over hoge werkdruk of merk je dat je door werkdruk gezondheidsklachten krijgt? Wil je jouw situatie en mogelijke oplossingen bespreken met je werkgever? Neem contact met ons op. De ervaren coaches van Jouw Talent in de Winkel denken graag met je mee.
Powered by De Unie