Beoordelingsgesprek

Ze komen er weer aan: de eindejaars- of beoordelingsgesprekken. Met je leidinggevende ga je in gesprek over je prestaties in 2021. Soms hangt er veel van af, zoals een promotie of salaris. Hoe bereid jij je voor op zo’n belangrijk gesprek? En wat als je een negatieve beoordeling krijgt?

Hoe bereid ik een beoordelingsgesprek voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij beoordelingsgesprekken. Bedenk voor jezelf wat er afgelopen jaar goed ging en wat minder. Veel werkgevers waarderen het als je jezelf en je prestaties objectief kunt beoordelen. Geef bijvoorbeeld alvast antwoord op deze vragen:

  • Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?
  • Wat ging er goed?
  • Heb je een bijzondere prestatie geleverd?
  • Waren er uitzonderlijke omstandigheden?
  • Gingen er dingen fout? En zo ja, wat heb je ervan geleerd? 

Verklein de afstand

Als je veel thuiswerkt, is de kans groot dat je leidinggevende minder zicht heeft op jouw werk en prestaties. Zorg dus dat je daar een helder beeld van schetst tijdens je beoordelingsgesprek. Leg duidelijk uit wat je allemaal hebt gedaan, wat er goed ging en wat beter kan. Ga er niet zomaar van uit dat je leidinggevende dit al weet.

Wat zijn de gevolgen van mijn beoordeling?

Vaak hangt er veel van je beoordelingsgesprek af. Heb je al jouw doelen behaald en mooie resultaten bereikt? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor contractverlenging, salarisverhoging, promotie of een bonus. Maar het gesprek kan ook negatieve consequenties hebben: als je je doelen niet behaalt of niet goed presteert, loop je misschien bonussen mis of kan je baan zelfs in gevaar komen.

Wat gebeurt er als ik een slechte beoordeling krijg?

Een slechte beoordeling kan voorkomen, net als een minder goede beoordeling dan verwacht. Dat hoeft geen probleem te zijn als je met je leidinggevende een manier bedenkt om het komende jaar beter te presteren. Vind je werkgever dat je disfunctioneert? Dan moet hij jou de gelegenheid geven om te verbeteren. Dit heet een verbetertraject. Jullie maken afspraken over wat je precies anders moet doen, hoe lang je de tijd krijgt en wat voor begeleiding je krijgt. Deze afspraken leggen jullie vast in een verbeterplan. Hierin staan vaak ook tussentijdse evaluaties vastgelegd. Vind je werkgever dat je (nog) niet voldoende functioneert? Dan kunnen jullie afspraken maken om dit samen te verbeteren. 

In gesprek met een onafhankelijke coach

Ben je toe aan nieuwe inzichten? Of benieuwd naar wat nu écht je sterke- en verbeterpunten zijn, en hoe je deze ontwikkelpunten kan verbeteren? Onze ervaren en onafhankelijke coaches sparren graag (volledig gratis) met je mee. Gun jezelf deze kans!

Powered by De Unie