Een opleiding naast je werk: goed voor jou en je werkgever?

Je vakkennis vergroten door een opleiding te volgen? Klinkt goed. Kennis en vaardigheden opdoen waarmee je meer kunt betekenen voor je werkgever? Nog beter. Je opleidingsbudget daarvoor gebruiken? Geweldig! In september starten weer een hoop opleidingen. Zit er iets tussen voor jou? En waar moet je eigenlijk op letten als je een opleiding wilt volgen? Wij zetten het voor je op een rij.

Scholingsplicht

Je werkgever is wettelijk verplicht om jou in staat te stellen je werk goed te doen. Is daar scholing voor nodig? Dan moet hij je daarin ondersteunen. Ook als je functie komt te vervallen, moet hij zijn best doen om je arbeidsovereenkomst voort te zetten – bijvoorbeeld door jou passende bijscholing aan te bieden.

Kan ik gebruikmaken van een opleidingsbudget?

In je cao of arbeidsovereenkomst is vaak opgenomen of je gebruik kunt maken van een opleidingsbudget. Het is ook mogelijk dat jouw werkgever een ontwikkelingsbeleid heeft: een intern beleid met als doel werknemers verder te laten ontwikkelen. Vraag je leidinggevende of hr-specialist of er een dergelijk ontwikkelingsbeleid is binnen je organisatie.

Let ook op de voorwaarden waar een opleiding aan moet voldoen om je opleidingsbudget ervoor te gebruiken. En check of je opleidingsbudget een ‘vervaldatum’ heeft: als je het niet gebruikt vóór die dag, kun je het namelijk kwijtraken.

Opleidingsovereenkomst

Jouw leidinggevende is akkoord gegaan, gefeliciteerd. Maar wat nu? Vaak ontvang je als werknemer een opleidingsovereenkomst. Hierin maak je samen met jouw werkgever afspraken over de opleiding die je gaat doen en wanneer je de opleiding moet afronden. Deze leggen jullie vast.

Kosten van je opleiding

Je spreekt in een opleidingsovereenkomst ook af hoe de kosten worden verdeeld. Betaalt jouw werkgever alles of een gedeelte? Let wel op: in je opleidingsovereenkomst, arbeidsovereenkomst of cao kan ook iets staan over terugbetaling van de kosten als je vóór een bepaalde datum uit dienst gaat. Soms staat er ook in dat je het loon moet terugbetalen over de studie-uren die je onder werktijd hebt gevolgd. Zeker weten wat er staat in je opleidingsovereenkomst? We checken ‘m graag!

Terugbetalingsregeling

Heeft je werkgever een terugbetalingsregeling? Vaak betaalt je werkgever dan in principe de kosten van je opleiding. Maar als je ‘m niet afrondt, dan moet je (een deel van) de opleidingskosten terugbetalen aan je werkgever. Dit geldt ook als je uit dienst gaat vlak na je opleiding. Hoeveel je dan moet terugbetalen? Dat hangt af van de tijd sinds je opleiding. Hoe langer je werkgever heeft kunnen profiteren van je nieuwe kennis of vaardigheden, hoe minder redelijk het is dat jij alle kosten moet terugbetalen.

Betaal je jouw opleiding zelf?

Als je geen vergoeding vanuit je werkgever ontvangt voor een opleiding, dan kun je de studiekosten misschien fiscaal aftrekken. Er geldt een drempelbedrag van € 250, alles erboven mag je aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald. Let op: bewaar de factuur goed, de Belastingdienst kan hierom vragen.

Ontdek wat je waard bent

Werk in drie stappen naar je werkgeluk. Samen met een persoonlijke coach werk je zo aan jouw toekomst, en ontdek je bijvoorbeeld meer over je kwaliteiten of wat je waard bent op de arbeidsmarkt. Schrijf je gratis in.

Meer weten?

Wil jij graag een opleiding volgen naast je werk, maar krijg je hier geen toestemming voor van je werkgever? Of laat je graag je opleidingsovereenkomst door ons checken? Neem contact op met onze experts! We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Powered by De Unie