Een goed cv en LinkedIn-profiel

Wat zet je tegenwoordig eigenlijk op je cv of LinkedIn-profiel? Jezelf digitaal aanprijzen is voor veel mensen een lastige opgave. Het voelt al snel over de top of ongemakkelijk. Het is echt een vak apart om je eigen personal brand te vinden of aan jobmarketing te doen. Dus wij helpen je graag! In dit artikel geven we je 5 praktische tips, maar ook 5 absolute don’ts voor een goed cv en LinkedIn-profiel.

Cv’s van nu: persoonlijk en vindbaar

Het cv is allang niet meer alleen een feitelijke opsomming van werkervaring en opleiding(en). Het is ook belangrijk dat je jezelf als persoon laat zien. Wie ben je, wat vind je belangrijk en wat wil je uitstralen naar je toekomstige werkgever?

Daarom wordt het steeds gebruikelijker om een persoonlijke introductie van 3-4 regels op je cv te zetten. Op LinkedIn kun je deze kwijt onder het kopje ‘Info’. Hierin leg je uit wat je hebt gedaan, maar ook welke competenties je hebt. Wat maakt jou uniek? Hierbij is het handig om bepaalde zoekwoorden te gebruiken. Die vind je bijvoorbeeld in de vacaturetekst. Recruiters kunnen je zo beter vinden op LinkedIn of op een vacaturesite, als je daar je cv plaatst.

Denk als een recruiter

Je competenties – ook wel vaardigheden, skills of eigenschappen genoemd – zet je niet alleen in je persoonlijke introductie, maar ook op je cv en LinkedIn. De arbeidsmarkt is op dit moment extreem krap. Nog nooit stonden er zoveel vacatures open, terwijl er maar weinig mensen op zoek zijn naar werk. Er is daardoor een enorme mismatch op de arbeidsmarkt. Want de eisen die werkgevers stellen, komen niet overeen met de kwalificaties van werkzoekenden. Veel organisaties passen daarom hun aannamebeleid aan en zoeken sollicitanten met specifieke competenties. Het is dus slim om die te vermelden: op je cv, maar ook op LinkedIn onder het kopje ‘Vaardigheden’.

Vijf praktische tips

 • Een (zakelijke) profielfoto. Je toekomstige werkgever wil nu eenmaal graag een indruk krijgen van jou als persoon. Jij zoekt toch ook afbeeldingen van je nieuwe werkgever?
 • Werkervaring? Houd het kort en bondig! Ga op zoek naar wat je werk anders of specifiek maakt en benoem niet de standaardtaken:
  Niet: Administratieve handelingen doen.
  Wel: Het verwerken van zo’n 8-10 personeelsdossiers per dag in systeem.
 • Gebruik cijfers om je ervaring kracht bij te zetten. Het verschilt nogal of je leidinggaf aan een team van 3 of 50 medewerkers.
 • Lijst met competenties (vaardigheden, skills of eigenschappen). Wees hierin onderscheidend en specifiek. Er zijn weinig mensen die niet leergierig zijn, dus wat betekent dit voor jou? Of flexibel zijn, ook zoiets. Betekent dit dat je in de avonduren wilt werken, je snel in kunt springen op veranderingen of dat je goed bent in yoga?
 • Gebruik ‘bulletpoints’ voor opsommingen. Het menselijk oog wordt nu eenmaal aangetrokken door lijstjes. Maak daar gebruik van.

Vijf absolute don’ts

 • Van oud naar nieuw. LinkedIn doet dit automatisch voor je, maar ook de werkervaring op je cv stel je van nieuw naar oud. Je meest recente werkervaring komt dus bovenaan.
 • Werkervaring ouder dan ±10 jaar. Ben je in 2001 vakkenvuller geweest? Vraag jezelf eens af of dit relevant is voor je toekomstige werkgever. Tip: gebruik ‘diverse banen’ en som de minder belangrijke werkervaring op. Zo laat je geen gat vallen op je cv.
 • Meer dan 2 pagina’s. We leven in een tijd waarin alles sneller wordt. Selecteurs en recruiters hebben vaak ook een aandacht spanne van nog geen 10 seconden… Beperk je dus tot maximaal 2 pagina’s.
 • Burgerlijke staat, geboorteplaats, volledig adres, geboortedatum. Een cv, maar ook LinkedIn, wordt steeds anoniemer. Je woonplaats is voldoende. Contactgegevens vermeld je uiteraard wél.
 • Spelfouten. Gun jezelf een foutloze eerste indruk. Laat je cv én LinkedIn-profiel nalezen door iemand anders

Dan nog iets…

Referenties vermelden op een cv? Dat is nog maar in een paar branches gebruikelijk, zoals in de zorg en het onderwijs. In andere gevallen kun je referenties beter kwijt op LinkedIn, onder het kopje ‘Aanbevelingen’. Laat vooral ook je leidinggevende, collega of klant eens een positieve aanbeveling schrijven. En vermeld vervolgens je LinkedIn-profiel op je cv.

Veel succes bij het opstellen van je cv of LinkedInprofiel! Heb je hierbij nog hulp nodig? Onze ervaren en onafhankelijke coaches sparren graag (gratis) met je! Hierin helpen we je om de juiste stap in je carrière te zetten en komen je cv en LinkedIn ook aan bod.

 

Talent manager Siem van Eijndhoven

Iets doen wat voor 80 tot 90% bij je past (liefst nog meer…) zorgt ervoor dat je lekkerder door het leven loopt. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om er achter te komen wat jou drijft! Waar word je nou écht blij van? In mijn rol als Talent Manager ben ik daar continu mee bezig, onder andere in de vorm van Recruitment. Daarnaast geef ik workshops rondom solliciteren. Door mijn achtergrond weet ik namelijk als geen ander hoe een Recruiter denkt, dus daar help ik anderen graag mee!

Powered by De Unie