Een burn-out is voor doorzetters

Ik was 23 jaar en zat huilend bij mijn huisarts. Ik kreeg de diagnose “overwerkt” en het advies om een weekje op vakantie te gaan! Ik was net afgestudeerd en vol overgave gestart in mijn eerste baan. Ik woonde net op mijzelf en mijn relatie was net uitgegaan. Ik sliep slecht, kon alleen nog maar huilen, had geen overzicht en kon geen keuzes maken. Samen met mijn zusje ging ik een weekje naar Tenerife wat natuurlijk het verplaatsen van het probleem was! Gelukkig ben ik hersteld en heb ik in deze periode veel over mijzelf geleerd! Ik kan beter mijn grenzen aangeven, ik luister beter naar mijn lichaam en ik bouw bewust herstel momenten in wanneer ik “iets te veel gas heb gegeven”. Volgens mij is toen het zaadje voor mijn interesse in een gezonde levensstijl gepland.

Netflixen is geen ontspanning!

We hebben stress nodig en dat begint al wanneer je ’s morgens wakker wordt. Je lichaam maakt adrenaline aan die nodig is om het “vuurtje” op te stoken. Deze energie gebruik jij om prestaties te leveren, bijvoorbeeld voor je studie of voor je werk. Om je aan te kunnen passen wanneer situaties veranderen of zelfs bedreigend worden. Om dit vol te houden moet er tegenover elke inspanning een herstelmoment staan. Topsporters zijn hier een goed voorbeeld van. Als zij te veel trainen en te weinig rusten dan raken zij overtraind.

Skeleton atlete Kimberley Bos won in 2022 een bronzen medaille op de Olympische Spelen dankzij haar “middagdutjes”.

Wanneer er een “disbalans” ontstaat omdat je te weinig herstel momenten inbouwt dan gaat gezonde stress langzaam over naar ongezonde stress. Je bent letterlijk roofbouw op jezelf aan het plegen! Mijn klanten vertellen regelmatig dat ze ontspannen door ’s avonds op de bank te Netflixen. Neem maar van mij aan dat een serie op Netflix kijken geen ontspanning is en niet voor herstel zorgt!

Je lichaam moet adrenaline aanmaken zodat jij een serie kunt kijken en als je daarna wilt slapen lukt dat niet omdat je nog “aan staat”.

Tem je hofleveranciers!

Er zijn verschillende hofleveranciers die de afdeling stress actief houden en die ervoor zorgen dat je last krijgt van allerlei vage stressklachten wanneer dit te lang duurt. Er zijn verschillende hofleveranciers en in mijn praktijk zie ik werkdruk, een uitputtende levensstijl, een negatief zelfbeeld (onzekerheid), perfectionisme en een uitdagende balans werk & privé het meest voorbijkomen. Goed nieuws; je kunt de controle weer terugpakken!

Uit je burn-out

Herstellen van een burn-out vraagt om hele specifieke maatregelen en begeleiding. Ik ben uiteindelijk zelf van mijn burn-out hersteld maar wat was het fijn geweest als ik daar hulp bij had gehad! Als CSR coach begeleid ik mensen bij het terugkrijgen van de regie over hun leven. Dit gaat stapsgewijs. De eerste stap is om naar de huisarts te gaan om vaststellen te stellen of het echt een burn-out is. Het hoeft niet meteen een burn-out te zijn, er zijn aandoeningen met symptomen die ook voorkomen bij een burn-out.

Wil je weten hoe jij ervoor staat? Van 14 tot en met 18 november is de week van de werkstress. Je kunt via CSR gratis een vragenlijst invullen waarmee jij je werkstress kunt meten!

jouw persoonlijke coach

Onze ervaren en onafhankelijke coaches sparren graag (gratis) met je! Werk in een paar stappen aan jouw werkgeluk. Samen met je coach ga jij het telefoon- of videogesprek aan over je werksituatie, je zorgen, maar ook je dromen voor later. Je doet een aantal tests en je coach helpt je met een persoonlijk plan. Geïnteresseerd? Schrijf je snel hier in!

Coach Christine Jansen

Christine is al jaren werkzaam als loopbaancoach. Daarnaast is ze ook wandelcoach en geeft ze gastlessen en begeleiding aan studenten.
Er zijn momenten in je leven waarbij je iemand nodig hebt die met je meedenkt, je een spiegel voorhoudt, je advies geeft en coacht om tot die verandering te komen. Helpen is het verbindende woord bij alles wat ik doe.

Powered by De Unie