Werkdruk…

‘Hoe gaat het met je?’, vraag je aan een oud-collega die je voor het eerst in twee maanden spreekt. ‘Druk, erg druk!’, is het antwoord. Dat zei je vorige keer ook al, denk je bij jezelf. Het lijkt wel alsof iedereen altijd maar druk is. Een beetje drukte kan hartstikke goed zijn. Maar gaat het ook goed als je altijd (te) druk bent met je werk? In deze blog vertellen we waarom we vaker stil moeten staan bij hoge werkdruk en wat het met je doet.

Wat is werkdruk?

In tegenstelling tot wat velen denken, is werkdruk iets anders dan alleen druk zijn met je werk. Pas bij een disbalans tussen werkbelasting en jouw belastbaarheid, spreek je van werkdruk. Bijvoorbeeld wanneer je te veel werk te doen hebt, of te weinig tijd.

De laatste jaren neemt de werkdruk overal toe, en schrijven kranten er continu over. Te weinig personeel voor te veel werk, te krappe deadlines. Daar lijdt niet alleen de kwaliteit van het werk onder, maar ook jouw mentale en fysieke toestand. En dat is zorgelijk. Met name omdat een hoge werkdruk vaak lastig te bespreken is met je werkgever, omdat de definitie van ‘hoge werkdruk’ per persoon verschilt.

Hoe ontstaat werkdruk?

Werkdruk kan worden versterkt door je thuissituatie, maar ontstaat vaak door bepaalde werkomstandigheden. Die door iedereen anders worden ervaren: wat voor de één werkdruk is, kan voor de ander voelen als een fijne uitdaging. Dat maakt het zo’n lastig probleem.

In het algemeen zijn er drie factoren die kunnen zorgen voor werkdruk, namelijk:

  • Omgeving: de omgeving oefent druk uit op het individu. Denk aan cao’s en wetgeving, maar ook aan sociale steun van collega’s of waardering van externen.
  • Werkbelasting: werkbelasting bestaat uit de inhoud van het werk, omvang van het werkaanbod en beschikbare tijd. Denk aan een slechte werkplek, maar ook aan lastige klanten.
  • Het regelvermogen van de organisatie: hier gaat het om factoren die de werklast verzwaren, zoals slechte planningen, onvoldoende werkafstemming of een gebrek aan een goed opleidingsbeleid.

Bereikbaar zijn buiten werk

Bereikbaarheid voor je baas tijdens privé-uren blijft een lastige kwestie. Dit kan namelijk ook zorgen voor hoge werkdruk. Meer lezen over dit hot topic? Check dan onze blog over bereikbaar zijn tijdens je vakantie.

Wat te doen tegen hoge werkdruk?

De beste oplossing is duidelijk communiceren. Wanneer jij merkt dat je de werkzaamheden niet meer kunt bolwerken en de kwaliteit − en misschien ook je gemoedstoestand of energielevel − achteruitgaat, dan moet je dit zo snel mogelijk aangeven. Geef aan wat je wel prettig vindt werken en wat niet. Als jij niets aangeeft, weet je werkgever niet dat je ergens mee zit. En voor je werkgever is het ook belangrijk dat jij goed op je plek zit. Ga samen op zoek naar een manier om jouw werkdruk te verlagen.

Vragen?

Meer weten over werkdruk? Of advies over jouw situatie en je werkgever erover aanspreken? Neem contact op met ons Service Center! Bel of mail ons via 0345 – 851 963 of sc@unie.nl.

Bron: MZ Services. Zij maken de rol van een ondernemingsraad net even makkelijker met advies, begeleiding en trainingen op maat.

Powered by De Unie