We leven in een veeleisende wereld en de omstandigheden zijn zorgelijk. Berichten over crisissen, oorlog, hoge energierekeningen, oplopend ziekteverzuim en personeelstekort stapelen zich op. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen druk ervaren en last hebben van stressklachten. Veel mensen staan altijd “aan”. Met als risico dat ze niet meer “uit” kunnen. Als je daar niets aan doet, kun je overspannen raken of zelfs burn-out. Hoe je dat voor blijft, lees je in dit blog.
Hoe herken je het?
Het is niet zo gemakkelijk om in drukke tijden je grenzen aan te voelen. Dat komt door je reptielenbrein. Het reptielenbrein is het oudste deel van ons brein en is primair gericht op overleven. Dat was in vroeger tijden heel handig. Wanneer er gevaar dreigde kon je alert reageren en ervoor zorgen dat je overleefde. Heel slim bedacht van je brein.
Tegenwoordig ervaren we stress ook als gevaar. Je reptielenbrein blijft aanstaan. Dit gebeurt allemaal onbewust vanuit je oerinstinct. Dat maakt ook dat je vaker naar alcohol, suiker en vet eten grijpt. Misschien herken jij ook wel bij jezelf dat je in drukke tijden echt het gevoel hebt dat je toe bent aan dat glaasje wijn of die zak chips.
Trek in alcohol en ongezond eten kunnen signalen zijn van te veel stress
De druk en stress die jij ervaart op een dag heeft ook invloed op de hoeveelheid spanning in je lichaam. Wanneer je die spanning niet regelmatig loslaat door te ontspannen, krijg je klachten als nek-, schouder- en rugklachten, hoofd- of buikpijn. Deze klachten zijn eigenlijk signalen van je lichaam dat het tijd is om te ontspannen.
Fysieke klachten kunnen een teken zijn van oplopende stress
Wat kun je doen?
Een teveel aan stress uit zich bij iedereen anders. Je zult bij jezelf na moeten gaan welke signalen bij jou opspelen als de stress te veel wordt. Om dat te weten te komen, is het belangrijk om even stil te staan. En juist dat doe je vaak niet. Ik vergelijk het weleens met de hamster in een tredmolen. In drukke tijden heb jij de neiging om door te gaan, uit een soort automatisme.
Bouw tijd in om af en toe stil te staan
Reflectietijd inbouwen is de belangrijkste stap om problemen door stress en spanning te voorkomen. En dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Vaak geef ik de mensen die ik coach het advies om elke ochtend 5 minuten reflectietijd te nemen. Ga in die 5 minuten even rustig zitten en check hoe het met je is.
Wanneer je jezelf aanleert om dagelijks 5 minuten stil te staan bij hoe het echt met je gaat, kun jij problemen door een teveel aan stress en spanning voorkomen.
Trek aan de bel
Merk je dat je last hebt van stress? Trek dan op tijd aan de bel. Geef het aan bij je werkgever of praat eens gratis met één van onze ervaren coaches. Klik hier om je aan te melden.
In de 16 jaar dat Margaret werkte als leidinggevende vond zij het coachen van mensen om zichzelf te ontwikkelen het mooiste wat er is. Daarom besloot zij hier in 2019 haar beroep van te maken. Met haar Noord-Hollandse nuchterheid is zij direct en open en motiveert zij je om op je eigen kracht te vertrouwen. Zij gelooft er heilig in dat wanneer je doet wat je plezier en energie geeft dat alles moeiteloos gaat.